Προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει αυτό: Το οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν για να παρουσιάσει την Ελλάδα ως «κακιά»

Προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει αυτό: Το οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν για να παρουσιάσει την Ελλάδα ως «κακιά»

«Η Τουρκία έχει γίνει τόσο προβλέψιμη που ακόμα και ένα μικρό παιδί θα το καταλάβαινε»

Νέα μέτωπα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τους συμμάχους της ανοίγει η Τουρκία που με κάθε ευκαιρία διαμαρτύρεται για ανύπαρκτα θέματα και συνεχίζει τις προσβολές.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με το διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρέσβη μας στην Άγκυρα, την επιστολή διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ αλλά και με τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δημιουργούν άλλο ένα εκρηκτικό μείγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

Οργανωμένο σχέδιο

«Η Αθήνα δεν είναι αφελής. Η Τουρκία έχει γίνει τόσο προβλέψιμη που ακόμα και ένα μικρό παιδί θα το καταλάβαινε», δήλωνε αργά το βράδυ της Δευτέρας διπλωματική πηγή.

Και εξηγούσε: «Πρώτα, ήταν τα δημοσιεύματα – καρμπόν στον Τουρκικό Τύπο την Κυριακή με φωτογραφίες από τα νησιά μας που είχαν τραβηχτεί από drone και έδειχναν Ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Οι φωτογραφίες ήταν ξεκάθαρα "δοτές" από στρατιωτικές πηγές. Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο. Και με τη λήξη του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για τις φωτογραφίες αυτές».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν άφηνε παράθυρο να συναντηθούν στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Όταν ο πρωθυπουργός έλεγε «δεν τσιμπάμε» εννοούσε και αυτό. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ξαφνικά η Τουρκία αποφάσισε να ρίξει τους τόνους και να συνομιλήσει ξανά με την Ελλάδα», τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν

Την ώρα που η Άγκυρα προέβαινε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα κατηγορώντας την για παραβίαση συνθηκών και ταυτόχρονα διαμαρτυρόταν με επιστολή προς τις ΗΠΑ γιατί εξοπλίζει τους Έλληνες, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς εκνευρισμένος και από το αποτυχημένο ταξίδι του στις ΗΠΑ έβαζε το δικό του λιθαράκι στο τείχος της έντασης που χτίζει η γειτονική μας χώρα.

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς. Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν. Όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό», είπε μεταξύ άλλων.

Όμως λίγη ώρα αργότερα η απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο ερχόταν από μια δημοσκόπηση στην Ελλάδα. Το ποσοστό που παρουσιάστηκε στην δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1 και στο ερώτημα για το αν υπάρχει έχθρα μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Σε ποσοστό 72,2% οι ερωτηθέντες απάντησαν όχι.

Πώς αποδομεί η Αθήνα τις τουρκικές αιτιάσεις

Η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τρόπο αντίδρασης απέναντι στα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας. Το δόγμα ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη και πάντα θα απαντάμε με ψυχραιμία με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ακολουθήθηκε και στα όσα έγιναν χθες.

Ο έμπειρος πρέσβης μας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όταν κλήθηκε στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε τα εξής:

  • Οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
  • Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης
  • Η Ελλάδα δεν απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία
  • Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους (μόνο χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 96 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου).

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία παρουσιάζει αυτή την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. Τα σενάρια είναι πολλά αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να αποδομείται – όπως έγινε χθες – επιχειρηματολογία της Τουρκίας, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο, να ενισχύεται η αποτρεπτική μας ισχύς για να είμαστε έτοιμοι αποτελεσματικά να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση και ταυτόχρονα να προβάλλουμε παντού την ανάγκη και στην περιοχή μας να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας και συνεννόησης, να αναδεικνύουμε το πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η παρατεταμένη προκλητική τακτική της Τουρκίας.