Νέα τουρκική πρόκληση: Η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για τις «παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά»

Νέα τουρκική πρόκληση: Η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για τις «παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά»

«Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο» απαντούν διπλωματικές πηγές

Αμείωτη παραμένει η τουρκική προκλητικότητα, καθώς μετά την δημοσίευση από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu φωτογραφιών από drone, σύμφωνα με το οποίο αρματαγωγά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αποβιβάζουν τεθωρακισμένα σε Λέσβο και Σάμο, η Άγκυρα κάλεσε σήμερα τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη «για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Σάμο» και του ζητήθηκε «να βάλει τέλος η Ελλάδα στις παραβιάσεις της στα νησιά». Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι τουρκικοί ισχυρισμοί για μεταφορά τεθωρακισμένων σε ελληνικά νησιά ήταν σήμερα πρωτοσέλιδο σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες, σε μια απόπειρα να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, στον απόηχο της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και του μηνύματος που έστειλε στον τουρκικό λαό.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονταν από φωτογραφίες από τουρκικά drones, που φέρεται να τραβήχτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και έδειχναν ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Η Τουρκία ισχυρίζεται, ότι 23 άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και μάλιστα πως είναι ιδίου τύπου με τα άρματα που πριν λίγες εβδομάδες έφεραν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

«Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο»

Απαντώντας στο τουρκικό διάβημα, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε, ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε, ότι δεν είναι η Ελλάδα, η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.