Πολιτική «θύελλα» για τη δήλωση Πέτσα «όποιος δεν προσαρμόζεται στα νέα ενεργειακά δεδομένα, πεθαίνει»

Πολιτική «θύελλα» για τη δήλωση Πέτσα «όποιος δεν προσαρμόζεται στα νέα ενεργειακά δεδομένα, πεθαίνει»

Για «αποσπασματική προβολή μιας φράσης που διαστρεβλώνει την αλήθεια» κάνει λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σχετικά με τον χειμώνα και τη μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι «ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει". Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια.

Η δήλωση του κυρίου Πέτσα είναι σοκαριστική. Προσβάλλει 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών.

Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο "ας φάνε παντεσπάνι". Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες».

Aιχμηρά σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών. «Ο αλαζονικός οίστρος της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τον κ. Πέτσα να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη. Η ατυχέστατη -και μετά την ανασκευή- δήλωση, ότι "όποιος δεν προσαρμοστεί στην ενεργειακή πραγματικότητα, πεθαίνει", είναι αποκαλυπτική πολιτικού κυνισμού», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει δε, ότι «η ενεργειακή πολιτική, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, απαιτεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και ζητάει από την κυβέρνηση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα» τονίζει: «Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που "όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει". Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και "κοινωνικού δαρβινισμού" που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να "πεθάνουν" πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις».

«Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!» υπογραμμίζει καταλήγοντας στο σχόλιό του, το ΚΚΕ.

Πέτσας: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου

Για «αποσπασματική προβολή μιας φράσης του που διαστρεβλώνει την αλήθεια» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μετά τις αντιδράσεις, σε μια προσπάθειά του να αιτιολογήσει τη φράση του. «Αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση», έγραψε στο Twitter ο ίδιος.