Δημοσκόπηση Marc: Πόσο δίνει την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Δημοσκόπηση Marc: Πόσο δίνει την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για το κυβερνών κόμμα

Κοντά στο στόχο της αυτοδυναμίας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, καταγράφοντας προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc που είδε το φως της δημοσιότητας.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,3%, το ΚΚΕ με 5,7% και η Ελληνική Λύση με 5%. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,9%.
Με τη μέθοδο της αναγωγής η εταιρία δημοσκοπήσεων προβλέπει ότι στην κάλπη αυτά τα ποσοστά θα εκφραστούν με το κυβερνών κόμμα να ξεπερνά το 37%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,7% και το ΚΚΕ στο 6,3%.

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 44 και το ΚΚΕ 21. Στις επαναληπτικές εκλογές, και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 147 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 73, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ38 και το ΚΚΕ 18.

Στα επί μέρους στοιχεία της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», καταγράφεται η μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με την πλειοψηφία (57,7%) να συμφωνεί με την πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

Ένα μήνα νωρίτερα μόλις το 26% εκτιμούσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη, (το 67% προέβλεπε κάλπες εντός του φθινοπώρου).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51,9%) θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ικανότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται το 29,1%.

Κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες παραμένουν οι ανατιμήσεις (75,9%), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά (29%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (23,9%) και η αντιμετώπιση της πανδημίας (20%).

Το 53% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, έναντι μόλις του 17,5% εξ’ αυτών που προτιμά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

1
σχόλιο
  1. avatar ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ

    Σ Υ Ν Ε Χ Ω Σ Η ΙΔ Ι Α ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ...! ΠΡΟΕΞΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ''ΨΗΦΙΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ''...!ΚΑΙ-ΔΥΣΤΥΧΩΣ..- ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Α Υ Τ Ο Δ Υ Ν Α Μ Ι Α ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η' ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΠΟΙΟ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟ..!~ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ -ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ''ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ''- Η ΄ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ Ε Ξ Ο Ρ Γ Ι Σ Τ Ι Κ Ο ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 50(!!!) ΕΔΡΩΝ ΣΤΟ ''ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ'' ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ , ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ''ΑΛΛΟΙΩΣΗ'' ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ! Γ Ι Α Τ Ι ''ΠΡΕΠΕΙ'' ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ..? ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ , ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ Ε Κ Β Ι Α Ζ Ο Υ Ν ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΣΕ Ε Μ Β Ο Λ Ι Α Σ Μ Ο Υ Σ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ..? Η' ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ..? ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..? ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ε Ι Ε Σ ΚΑΙ ΤΟΣΑ Δ Ι Α Π Λ Ε Κ Ο Μ Ε Ν Α ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ..? ΤΟΤΕ Ε Θ Ε Λ Ο Τ Υ Φ Λ Ε Ι Τ Ε ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΑΨΕ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΩΑ ΄'Ζ Ε Ι '' Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ..!

Παρακαλούμε περιμένετε ...