Πέτσας: Αναμένεται πίεση στο σύστημα υγείας και σταδιακή μείωση κρουσμάτων

Πέτσας: Αναμένεται πίεση στο σύστημα υγείας και σταδιακή μείωση κρουσμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το lockdown, τα σχολεία και τη στήριξη των επιχειρήσεων

«Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από τη μία θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τ/σ ANT1.

Ο κ. Πέτσας έσπευσε να προσθέσει, ότι «δεν πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων που θα δούμε τις επόμενες ημέρες και να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιστοί στην τήρηση των μέτρων ώστε στις 30 του μηνός να αρχίσουμε να ανοίγουμε οικονομικές δραστηριότητες. Αν είμαστε όλοι συνεπείς δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του lockdown ούτε άλλου είδους σκληρότεροι περιορισμοί».

Στόχος όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι στις επόμενες 7-10 ημέρες να υπάρξει πολύ πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να αρθεί το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, «σιγά-σιγά τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη, θα δουλέψει η αγορά και θα μπορέσουμε με αυτήν τη νέα κανονικότητα να πάμε με ασφάλεια μέχρι το λιμάνι, που είναι στους πρώτους μήνες του ’21, όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός».

Για τα σχολεία

Αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας δημοτικών σχολείων, νηπιακ=γωγείων και παιδικών σταθμών, είπε ότι «η κίνηση που κάνουμε αυτή τη στιγμή, αφορά το κλείσιμο δημοτικών σχολείων. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι η κινητικότητα. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. Θέλουμε να περιορίσουμε την κινητικότητα, γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός. Ελπίζουμε ότι και με αυτό το μέτρο και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, θα πλησιάσουμε στα νούμερα μετακινήσεων που είχαμε δει τουλάχιστον τον Απρίλιο, ώστε να περιορίσουμε γρηγορότερα τα κρούσματα».

Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Ερωτηθείς σχετικά με το εμβόλιο και πότε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, είπε ότι «μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχουμε διαθέσιμα περίπου 25 εκατ. εμβόλια. Δηλαδή, θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού». Πρόσθεσε ότι «αν έχουμε το εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους -που όπως φαίνεται θα το έχουμε- θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πρώτα με το υγειονομικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Και σιγά σιγά θα πάμε στον υπόλοιπο πληθυσμό. Άρα, μέχρι τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Θα υπάρχει ένας σχεδιασμός σταδιακού εμβολιασμού. Δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν προχωρήσει τις έρευνες. Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό».

Για τα Μ.Μ.Μ.

Σχετικά με την κροτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υποστήριξε ότι δεν φαίνεται να ήταν εστίες υπερμετάδοσης. «Αντίθετα, εστίες υπερμετάδοσης ήταν η χαλάρωσή μας, όπως φαινόταν μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, είτε κοινωνικές συναθροίσεις, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πάντα είναι αυτό που λέει η λέξη: Έχουν κόσμο, αλλά φροντίζουμε με την τηλεργασία, με το κυλιόμενο ωράριο, με την προσθήκη νέων λεωφορείων να αποφορτίζουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, τον συνωστισμό στις ώρες αιχμής».

Για το Πολυτεχνείο

Όσον αφορά στις αντιδράσεις για την απαγόρευση των επετειακών εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, και ειδικότερα του κ. Βαρουφάκη είπε, ότι «κάθε βουλευτής έχει δώσει όρκο να φυλάττει το Σύνταγμα και τους Νόμους. Άρα, είναι παράταιρο να παραβιάζει κατάφωρα τον όρκο του. Ο Νόμος δεν ήρθε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για κάποια ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε τη μετάδοση του κοροναϊού. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και απαιτείται υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Αναφέρθηκε δε στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στείλουν το σωστό μήνυμα.

Στήριξη των μεταφορών και της εστίασης

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι όλοι οι κλάδοι της αγοράς έχουν βρει στήριξη από την κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι αυτός που πλήττεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι ο κλάδος των μεταφορών -ιδίως οι αεροπορικές μεταφορές και η ναυσιπλοΐα- και η εστίαση. «Τώρα βλέπουμε ότι θα χρειαστεί μια παρατεταμένη στήριξη, ενδεχομένως και με μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα. Όταν παίρνουμε ένα μέτρο προς όφελος της υγείας όλων και κλείνει ένας κλάδος αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε να καταστραφεί. Πρέπει να έχει την Πολιτεία δίπλα. όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Η βασική αρχή είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω» είπε.