Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα

Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα

«Εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση»

«Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση τα οποία οδήγησαν σε ένα δεύτερο lockdown. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε τώρα στη φαρέτρα μας τότε δεν θα χρειαστεί να σκληρύνουν περισσότερο τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown. Για να άρουμε, όμως, το lockdown θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που τα κρούσματα δεν θα απειλούν την ισορροπία και τη σταθερότητα του Συστήματος Υγείας», ανέφερε σημειώνοντας πως το Σύστημα Υγείας αντέχει με έναν αριθμό κρουσμάτων 200-400 την ημέρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, συνέχισε, θα χρειαστεί η τήρηση των μέτρων από όλους και κυρίως η μείωση της κινητικότητας. «Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, περίπου μια εβδομάδα μετά την καθολική εφαρμογή του lockdown και περίπου 14 ημέρες από την εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Και πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο. Αυτή είναι βασική σύσταση προς όλους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει ανησυχία για μη εφαρμογή των μέτρων στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ζητούν οι λοιμωξιολόγοι. «Όλοι έχουμε κουραστεί. Υπάρχει μια κόπωση στον πληθυσμό μετά από περίπου 10 μήνες σε αυτή την κατάσταση και η τήρηση των μέτρων δεν είναι όσο αυστηρή, όπως ήταν πριν από τον καθένα από εμάς», υπογράμμισε κάνοντας έκκληση σε όλους να τηρούμε τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει για πρώτη φορά αχτίδα φωτός με την ανακάλυψη των εμβολίων και δήλωσε: «Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να πέσει από το βουνό τη στιγμή που είμαστε κοντά στην κορυφή».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει κι άλλο την κινητικότητα η οποία τρέφει τον ιό.

Για τα μέτρα στήριξης είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν αυτά που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε για την έκτακτη ενίσχυση ενόψει των Χριστουγέννων και αυτά θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό που θα πάει στη Βουλή.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, δήλωσε πως έχει προχωρήσει η διάταξη για την αναστολή τους μέχρι τον Νοέμβριο και εξετάζεται μία περαιτέρω παράταση.

Αναφερόμενος ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αυτό που πήγε λάθος το περιέγραψε ο πρωθυπουργός και πως δεν ήταν μόνο η χαλάρωση του πληθυσμού αλλά όλων, κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων παραγόντων. «Επίσης, υπήρχε μια άποψη, η οποία δυστυχώς δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, ότι "εντάξει, πλέον βλέπουμε αρκετούς γνωστούς μας που έχουν περάσει τον κορονοϊό και δεν αντιμετώπισαν κάτι ιδιαίτερο, ας κολλήσουμε να τελειώνουμε". Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Είναι καταστροφικό», συνέχισε εξηγώντας ότι αυτό οδηγεί τους πιο ευάλωτους, τους πιο ηλικιωμένους στο νοσοκομείο, ενδεχομένως στη ΜΕΘ και ενδεχομένως και στον θάνατο. «Γι΄ αυτό -όπως είπε ο πρωθυπουργός- επειδή υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία, μια χαλάρωση, μια κόπωση, αναγκαζόμαστε να πάρουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα από ό,τι είναι απαραίτητο με βάση την επιδημιολογική εικόνα, γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι δεν θα τα τηρήσουν. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει για ένα μπαμπούλα πάνω στον οποίο προσπαθεί να πιαστεί». Και προσέθεσε: «Η λέξη "μνημόνιο" την έφερε στην εξουσία και προσπαθεί να κατασκευάσει ένα υγειονομικό μνημόνιο τώρα».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό που έχει σημασία στη διαχείριση των οικονομικών είναι αν οι αγορές και οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει το σωστό για την στήριξη της οικονομίας, γιατί τότε η εμπιστοσύνη θα παραμείνει και τα επιτόκια δανεισμού θα είναι χαμηλά. «Αυτό θα διατηρήσουμε, αυτό θα κάνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος για συζήτηση περί μνημονίων. Σημασία τώρα έχει να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και πλήττονται από την πανδημία τώρα, ώστε όλοι να πάρουν μερίδιο από μια δυναμική επανεκκίνηση το 2021», συμπλήρωσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...