Πέτσας για Τουρκία: Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Πέτσας για Τουρκία: Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

«Ο κ. Ερντογάν χάνει και στα τρία πεδία και ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής του»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε ότι το τελευταίο έτος ο Ταγίπ Ερντογάν είδε σε τρεις περιπτώσεις τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως ενδεχομένως θα περίμενε. Συγκεκριμένα ανέφερε την περίπτωση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου, το θέμα του Έβρου και των Καστανιών και την προσπάθεια του ίδιου με παράνομες ενέργειες να χαράξει κάποιες θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα με αποφασιστικότητα, σύνεση και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο προχώρησε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Ο κ. Ερντογάν χάνει και στα τρία πεδία και ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής του. Ελπίζουμε ότι αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Περιμένουμε να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, που επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Άγκυρα για να αποκλιμακώσει έγκαιρα όχι μόνο τη ρητορική του, αλλά και τις ενέργειές του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα έδειξε ότι είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Αυτό που τίθεται στη συζήτηση είναι αν η τουρκική πλευρά το εννοεί όταν λέει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι θέλει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Αν λοιπόν, τα εννοεί, το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Είναι οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών. Αυτό και μόνο», συνέχισε. Προσέθεσε δε πως οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα δεν είναι σε ένα πλαίσιο «ακορντεόν» αλλά συγκεκριμένο. «Και αυτό είναι των διερευνητικών επαφών. Αν δεν προχωρήσει η Τουρκία σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είναι κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρώτα προχωρά η αποκλιμάκωση, με ρητορική και πρακτική με τις ενέργειες δηλαδή τη λήξη για παράδειγμα της παράνομης τουρκικής NAVTEX και τη μη ανανέωσή της, το οποίο μπορεί να δείχνει ότι πράγματι εννοεί αυτά που λέει. Μετά θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα να δούμε ότι υπάρχει συνέπεια σε αυτήν την κίνηση και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Το διάστημα αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ μεγάλο, αρκεί να υπάρχει συνέπεια από πλευράς της Τουρκίας στις ενέργειές της. Είναι ξεκάθαρο ότι ένα δίλημμα αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η τουρκική ηγεσία. Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», υπογράμμισε.

Ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Πέτσας είπε ότι εκεί ο κ. Μπορέλ θα υποβάλει έναν κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας επί του οποίου θα τοποθετηθούν τα κράτη και η Ελλάδα.

«Νομίζω ότι έχουν αντιληφθεί όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, όχι μόνο η Γερμανία, ως προεδρεύουσα μάλιστα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όλοι οι εταίροι μας. Θυμίζω και τη χθεσινή ανακοίνωση, από πλευράς των ΗΠΑ, που δείχνει ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση. Και έχουν, μία από τις λίγες ευκαιρίες, οι γείτονές μας να δείξουν ότι αυτό δεν ισχύει», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουμε από σήμερα ψηφισμένη την κύρωση των δύο Συμφωνιών, ώστε να πάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με κυρωμένες από τη Βουλή και με ΦΕΚ τις δύο αυτές πολύ σημαντικές συμφωνίες.

Επίσης ανέφερε ότι είναι ανεύθυνο κόμμα που δεν παίρνει θέση, να ζητά ονομαστική ψηφοφορία από άλλους βουλευτές και πως αυτό γεννά μείζον θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως ξέρετε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν τάσεις του κόμματος αυτού, που εκπροσωπούνται από συγκεκριμένους βουλευτές, που είχαν δηλώσει δημοσίως ότι αυτές οι δύο συμφωνίες είναι επωφελείς για την Ελλάδα, για τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι καλές συμφωνίες που θα μπορούσαν να ψηφιστούν. Επομένως, όταν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας -φαντάζομαι όταν ζητά κανείς ονομαστική ψηφοφορία- θα πρέπει να σταθμίσουν αυτοί οι βουλευτές αν θα βάλουν πρώτο, πάνω από το εθνικό συμφέρον, το οποίο εκφράζουν αυτές οι δύο συμφωνίες, το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία. Θα είναι πραγματικά κάτι καινοφανές αυτό αν συμβεί, ανεύθυνο και αδιανόητο. Και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη, όσον αφορά τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει δημοσίως τη θέση τους ότι αυτή η συμφωνία είναι μία καλή συμφωνία», σημείωσε.

Σχετικά με τον κοροναϊό ο κ. Πέτσας δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η απόφαση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Είπε επίσης πως ευτυχώς τα κρούσματα δείχνουν σταθεροποίηση και πτωτική τάση τις δύο τελευταίες ημέρες, αλλά είναι νωρίς για να κρίνουμε. «Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, αν θα ισχύσει η αρχική ημερομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου ή αν θα πάμε στις 14, αν δοθεί μία ολιγοήμερη παράταση στην έναρξη του σχολικού έτους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα της μάσκας στα παιδιά δήλωσε πως δεν θα τους δημιουργήσει πρόβλημα ούτε στο μάθημα ούτε με το οξυγόνο ή με το διοξείδιο του άνθρακα και το ανοσοποιητικό τους.

«Επομένως, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα, πραγματικά είναι ανοησία να λέμε στα παιδιά ότι θα πάνε και δεν θα φοράνε μάσκα. Τα παιδιά που δεν θα φορούν μάσκα δεν θα εισέρχονται στο μάθημα. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των άλλων ανθρώπων που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών. Πρέπει η Πολιτεία οργανωμένα να έχει μία θέση. Και η θέση αυτή είναι ότι: Το παιδί αυτό που δεν θα φορέσει μάσκα, δεν θα μπει στην αίθουσα διδασκαλίας, για να μη θέσει σε κίνδυνο τους συμμαθητές του και κατ' επέκταση να μη συμβάλει στη διασπορά στην κοινότητα. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν γονέα ο οποίος δεν θα θέλει το παιδί του να είναι στο σχολείο. Γιατί με αυτή την απόφαση σημαίνει ότι το παιδί του δεν θα συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία», ξεκαθάρισε.