Πέτσας: Όσοι αγνοούν τους κανόνες και καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο όλους

Πέτσας: Όσοι αγνοούν τους κανόνες και καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο όλους

«Είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «είναι δύο στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Γι αυτό απαιτείται απ' όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού. Όσοι τους αγνοούν και ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο.

Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων που επιδεικνύουν υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια μέσω επικοινωνίας και αποστολής στοχευμένων μηνυμάτων να πειστούν όλοι και να αποτραπούν λάθος συμπεριφορές και ανεύθυνες αποφάσεις.

«Είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας»

Είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αναφορά στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται».

Τόνισε ότι «από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

«Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων»

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ήδη, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες έχει καταρτιστεί ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης που προβλέπει την μεταφορά συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σήμερα το πρωί, αναχώρησε από την Αθήνα για το Ηνωμένο Βασίλειο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης άρχισε να εφαρμόζεται από την Μ. Εβδομάδα όταν 12 ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο και άλλα 50 για τη Γερμανία. Υπάρχει επίσης συμφωνία με τη Φινλανδία να δεχθεί, μέχρι τα τέλη Μαΐου, 100 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και 30 ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες για επανενώσεις οικογενειών. Επιπλέον 22 άτομα θα μετεγκατασταθούν στην Ελβετία».

Στο κλείσιμο ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στη σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Υμηττό και την ενημέρωσή του για το σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας αλλά και τη συνολική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με ξεχωριστή μνεία σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη νέα φάση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.