Πέτσας για την κόντρα Γιαννούλη-Κυρανάκη: Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι άστοχο

Πέτσας για την κόντρα Γιαννούλη-Κυρανάκη: Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι άστοχο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι χρειάζεται ενότητα και νηφαλιότητα

Για μία σειρά ζητημάτων τοποθετήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο μεταναστευτικό, τη διαχείρισή του από την κυβέρνηση, την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών αλλά και για τα θέματα επικαιρότητας όπως την υπόθεση προσφυγιθκ αλλά και το πρόσφατο επεισόδιο που είχαν στη Βουλή οι βουλευτές Γιαννούλης-Κυρανάκης.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών

Κατ’ αρχάς μεταφέρουμε ανθρώπους, από τα πολύ επιβαρυμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν παιδιά και προέρχονται κατά τεκμήριο από περιοχές που τους δίνουν προσφυγικό προφίλ. Θα μεταφερθούν ακόμα τέσσερις χιλιάδες άτομα έως τα τέλη Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα. Θα πηγαίνουν σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, έτσι ώστε ο ο αριθμός των μεταφερόμενων προσφύγων, να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Υπάρχουν δυο-τρεις περιοχές, όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, που είναι πολύ κοντά στο 1%. Είναι ήδη επιβαρυμένες και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη.

Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Και αυτό γιατί έπαιρνε δύο με δυόμισι χρόνια, για να εξεταστεί μια υπόθεση. Δυστυχώς, το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για την εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, ήταν τόσο χρονοβόρο, που τελικά εγκλώβιζε εδώ όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όταν έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος, το 2015, και δεν μπορούσαν να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι προς την Ευρώπη, εγκλωβίστηκαν εδώ, λόγω των αργών διαδικασιών του ασύλου. Εμείς τι κάναμε; Ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα το νέο πλαίσιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε μέσα σε λίγους μήνες να μπορούμε να ξέρουμε, ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν άσυλο -και άρα μπορούν να πάνε προς την Ευρώπη ή να μείνουν εδώ-  και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι είτε θα πηγαίνουν στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στην αρχή, είτε θα επιστρέφουν πίσω.

Η κατάσταση στη Μόρια, στη Σάμο και σε άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου, είναι απαράδεκτη. Και για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποσυμφορήσουμε αυτές τις περιοχές. Εμείς δεν θα αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας, να σηκώσουν όλο το βάρος.

Για αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες

Με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο -για μεταφορές μέχρι το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια- η επιβάρυνση είναι μεμονωμένη. Αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με υποδομές, με υπηρεσίες, με προσωπικό, θα τις αντιμετωπίσουμε.

Δεν χαρακτηρίζουμε κανέναν «ρατσιστή». Λέμε ομοψυχία, για να λυθεί ένα εθνικό πρόβλημα, ένα ζήτημα εθνικής σημασίας. Και θα κάνουμε τα πάντα, στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών και των αρχών για να το αντιμετωπίσουμε. Και πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά σύμμαχο την τοπική κοινωνία.

Άκουσα μία αντίδραση, ότι δεν έχουμε τις υποδομές, δεν έχουμε το προσωπικό. Αυτό θα αντιμετωπιστεί. Τι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί; Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια λογική, η οποία λέει «εγώ απλώς δεν τους θέλω». Δεν ταιριάζει αυτή η λογική με το γεγονός ότι έχουμε ένα θέμα εθνικής σημασίας. Και οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι αγκαλιάζουν τους ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξέρουν πως αυτοί που έρχονται είναι οικογένειες με παιδιά. Φοβούνται, επίσης, ότι μπορεί να έρθουν και όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες, οι οποίοι έρχονται, το τελευταίο ιδίως διάστημα, τους τελευταίους μήνες. Άρα, εμείς ενημερώνουμε, κατ’ αρχάς, ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν. Ζητάμε να μας πουν οι τοπικές κοινωνίες ποια είναι τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, για να μπορέσουμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπισή τους. Και από εκεί και πέρα, κάνουμε μια κατανομή δίκαιη, ώστε να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της κάθε Περιφέρειας.

Για το επεισόδιο μεταξύ Γιαννούλη και Κυρανάκη

Αναφορικά με τη «σύγκρουση» στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη και του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη σχετικά με το μπάρμπεκιου πολιτών δίπλα σε προσφυγικές δομές, ο κ. Πέτσας τόνισε:

«Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι άστοχο και δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη συγκυρία στο δημόσιο διάλογο. Επαναλαμβάνω, ότι είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και θέλει ενότητα. Αυτό αφορά και τις δύο πλευρές. Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά σε αυτά τα θέματα. Αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα το ζήτημα. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος».

Για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

«Από την αρχή της νέας διακυβέρνησης, λέμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν σε ένα καλύτερο μέλλον, οι οικονομικοί μετανάστες που θέλουν να περάσουν μέσω των δικτύων διακινητών της Τουρκίας προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, θα χάσουν τα λεφτά τους. Πρέπει να το ξέρουν ότι θα είναι ή σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα ή θα πάνε ξανά προς τα ανατολικά. Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μας. Απομένει σε ποια σημεία θα  γίνουν και ποιας δυναμικότητας θα είναι. Τα θέματα αυτά θα οριστικοποιηθούν αυτές τις ημέρες. Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να πούμε ακριβώς και την κατανομή. Είναι ειλημμένη απόφαση να γίνουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

Για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να αλλάξει αυτό το σύστημα και να φανεί στην πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις χώρες που είναι πύλες εισόδου, όπως είναι και η Ελλάδα.  Στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ολλανδία, έθεσε το ζήτημα. Το διεθνοποιήσαμε. Το έθεσε ο Πρωθυπουργός και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχετε ακούσει τον ίδιο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να μιλά για ένα Δουβλίνο 4. Οι κινήσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, έρχονται σε συνέχεια των επαφών που είχε στην Ελλάδα, συναντώντας τον Πρωθυπουργό».

Για την κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων

«Κάνουμε μια ολόκληρη προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούνταν μέχρι χθες, γιατί αποδείχτηκε αναποτελεσματική. Ένα από τα ζητήματα αυτά είναι και η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία ήταν, δυστυχώς, τραγική όλο το προηγούμενο διάστημα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υπόθεση κακοδιαχείρισης που ερευνάται από τον OLAF, αλλά και στο γεγονός της πολύ χαμηλής απορροφητικότητας. Δηλαδή, υπήρχαν χρήματα, τα οποία δεν μπορέσαμε να τα εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε και καλύτερη τη διαμονή εδώ των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και να δείχνουμε μια ανθρώπινη εικόνα της χώρας μας προς όφελος και της εθνικής οικονομίας».

Τα τέσσερα σκέλη της πολιτικής μας

«Η δική μας πολιτική είναι γνωστή. Έχει τέσσερα σκέλη. Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου αυξημένες επιστροφές και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Μέχρι να μπορέσουν να αποδώσουν και τα τέσσερα σκέλη, αποσυμφορίζουμε τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Το πρόβλημα που υπήρχε με την προηγούμενη πολιτική, είναι ότι εγκλωβίστηκαν εδώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς να έχουν γρήγορη απονομή ασύλου, με αποτέλεσμα 68.000 αιτήσεις να εκκρεμούν 2-2,5 χρόνια, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αυξημένη ροή, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Θέλουμε λίγο χρόνο να αποδώσουν και τα τέσσερα σκέλη του -μέχρι την Άνοιξη- ενδεχομένως τιθασεύοντας και τις ροές και προχωρώντας στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και έχοντας κάποιο αποτέλεσμα από την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα».

Για Novartis

«Τα θέματα της Βουλής, είναι θέματα της Βουλής. Και τα θέματα της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης. Η Βουλή έχει την Προκαταρκτική Επιτροπή, έχει πάρει κάποιες αποφάσεις και θα συνεχίσει το έργο της. Από εκεί και μετά, δεν θέλω να μπω σε εικασίες, τι μπορεί να κάνει ο κ. Τζανακόπουλος ή ο κ. Πολάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για φορολογικό νομοσχέδιο

«Έχουμε σήμερα οριστικοποίηση των βασικών πτυχών του φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση από αύριο. Υπάρχουν κάποιες βασικές πτυχές, που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Ενσωματώνονται όλες οι δεσμεύσεις, που έχουμε πει προεκλογικά και είχε αναπτύξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ., για μείωση φόρων και για επενδυτικά κίνητρα. Υπάρχουν και δύο-τρεις άλλες πτυχές, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και δείχνουν ότι κάνουμε πράξη αυτό που έλεγε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εργοδότες. Δηλαδή, ότι «εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές για να βοηθήσουμε το δικό σας το έργο, αλλά και εσείς πρέπει να σέβεστε την εργατική νομοθεσία, να προσέχετε τους εργαζόμενους και το περιβάλλον». Κάνουμε τώρα δύο βασικές κινήσεις: Η μία έχει να κάνει με τα stock options, δηλαδή να μπορεί να δίνονται μετοχές στους εργαζόμενους με χαμηλή φορολόγηση ή και αφορολόγητο, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να γίνεται συμμέτοχος στην επιχειρηματική επιτυχία. Η δεύτερη κίνηση αφορά στη χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις, προκειμένου να είναι μια έξτρα παροχή για τον εργαζόμενο. Το κόστος θα εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης -ίσως και με κάποιο μπόνους παραπάνω- ώστε να έχει το κίνητρο να τη χορηγήσει στον εργαζόμενο, πράγμα που έχει ένα πολλαπλό όφελος. Πρώτον, ο εργαζόμενος έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Δεύτερον, έχει καλύτερες ταμειακές ροές η αστική συγκοινωνία είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε αλλού, διότι ξέρετε ότι βρίσκεται στα όρια. Και από εκεί και πέρα, μειώνεται και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, γιατί χρησιμοποιώντας  τα Μ.Μ.Μ. δεν θα οδηγήσουν αυτοκίνητο».

Για τη Χρυσή Αυγή

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλο το πολιτικό σύστημα, το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι στο Κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες εκλογές και αυτό είναι ένας βαθμός ωριμότητας και της ελληνικής κοινωνίας».