«Κατεβάζει ρολά» στα κεντρικά της γραφεία η Χρυσή Αυγή

«Κατεβάζει ρολά» στα κεντρικά της γραφεία η Χρυσή Αυγή

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου επέφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Η εκλογική αποτυχία του κόμματος προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, οι οποίες εκδηλώθηκαν ήδη με την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Λαγού, τον οποίο σήμερα «ακολούθησε» ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος που ανακοίνωσε και αυτός την παραίτησή του από το κόμμα.

Πέρα όμως από το αμιγώς πολιτικό κομμάτι και τις κινήσεις απόσχισης κορυφαίων στελεχών, υπάρχει και ένας ακόμα τομέας που έχει πληγεί, αμιγώς υλικός. Με τη συρρίκνωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, τον κατήφορο έχουν πάρει και τα έσοδά της. Ως εκ τούτου η συντήρηση των κεντρικών της γραφείων στην Λεωφόρο Μεσογείων, κρίνεται εξαιρετικά ασύμφορη και ήδη τα στελέχη της αναζητούν άλλους χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, πιο μικρούς και πιο φθηνούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να στεγάσουν τη λειτουργία του κόμματος.

Είναι δε σημαντικό να θυμηθούμε ότι η Χρυσή Αυγή δεν λάμβανε κρατική χρηματοδότηση λόγω του ότι από το 2013 έχει ανασταλεί με τροπολογία η χρηματοδότηση σε κόμματα των οποίων τα στελέχη διώκονται για εγκληματικές ενέργειες και τρομοκρατικές πράξεις. Οπότε η οικονομική της συντήρηση, επαφιόταν σε δωρεές και συνδρομές από την Ελλάδα και την ομογένεια.

Η αποτυχία που έφερε τη διάσπαση

Όπως προαναφέραμε, η εκλογική αποτυχία της 7ης Ιουλίου συνετέλεσε στη ρήξη εντός της Χρυσής Αυγής. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις ξεχωριστές τάσεις. Μία, στην οποία ηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος μάλιστα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα το βράδυ της 7ης Ιουλίου έκανε λόγο για «εχθρούς και φίλους εντός εισαγωγικών».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης που απουσίαζε από το τηλεοπτικό πλάνο της ίδιας νύχτας όπου ο κ. Μιχαλολιάκος έστελνε το μήνυμα για τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής, έδειξε με αυτόν τον τρόπο την αποστασιοποίησή του από τον πρόεδρο του κόμματος ενώ μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι φέρεται να προώθησε τα «δικά του» άτομα ως υποψήφιους στις περιφέρειες της Επικράτειας

Τέλος, μία ακόμα υποομάδα φαίνεται να δημιουργείται με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος στη δήλωση της ανεξαρτητοποίησής του, έκανε λόγο για «λάθος πολιτικές κινήσεις, πράγματα για τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ» ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στο newsbeast.gr, ανέφερε μία σειρά ονομάτων που θα τον ακολουθήσουν με σημαντικότερους τους Γιώργο Γερμενή, Νίκο Κούζουλο και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, με τους οποίους βρέθηκαν μαζί στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού ως προφυλακιστέοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το φθινόπωρο του 2013.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής θα δημιουργήσει πολύ σύντομα έναν δεύτερο πόλο με στελέχη που θα έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή με στόχο και υπερσκελίσει το πρώην κόμμα του.

Συνεχίζεται η δίκη χωρίς την προστασία του βουλευτικού μανδύα

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δικαστικές εξελίξεις καθώς την Τετάρτη 17 Ιουλίου αναμένεται να απολογηθεί ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κανονικά ήταν να απολογηθεί στις 28 Ιουλίου αλλά εξαιτίας λυποθυμικού επεισοδίου την προηγούμενη ημέρα, η σχετική συνεδρίαση αναβλήθηκε. Την Τετάρτη θα είναι η πρώτη ημέρα από τότε που ξεκίνησε η δίκη, που τα ηγετικά στελέχη δεν θα έχουν την προστασία του βουλευτικού μανδύα, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις, με το ένα πρόσωπο να δίνει στοιχεία για το άλλο στην προσπάθεια του καθενός να ελαφρύνει τη θέση του.