Αύξηση κατώτατου μισθού, Συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές τον Οκτώβριο στο υπουργικό συμβούλιο

Αύξηση κατώτατου μισθού, Συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές τον Οκτώβριο στο υπουργικό συμβούλιο

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού επί τάπητος

Με μια δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρθηκε στην ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση ξεκίνησε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που γίνεται μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, «οι βουλευτές αναγνώρισαν ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα». Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τού Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση «να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο, με ορίζοντα καθαρό που είναι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και, ταυτόχρονα, ότι «οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει». «Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» τόνισε.

Η έξοδος στις αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ έκανε ο πρωθυπουργός λέγοντας «η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου για έξοδο στις αγορές».

Όπως τόνισε, αυτή η εξέλιξη «αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό».

Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που - όπως αναμενόταν ευρέως- μπαίνει πρώτο στην ατζέντα της συνεδρίασης του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ως «το θέμα που ακουμπά στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου αλλά και των στρατηγικών μας επιδιώξεων».

Ο πρωθυπουργός έκανε εισήγηση ο νέος κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ.

Για τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων «έχουμε πλέον την δυνατότητα με ασφάλεια να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις μας».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας».

Και απαρίθμησε τις εξής:

-Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων, καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μείωση. «Όσοι νομίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα, διαψεύδονται, μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παραλάβαμε, σε μια κανονική χώρα, σε μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».

-«Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους, αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων».

-Και, «τρίτη εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερη διότι λαμβάνει χώρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την κύρωση από τη μεριά του ελληνικού Κοινοβουλίου, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε ότι είναι ένα πολιτικό, ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί: «Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια. Την ήττα του εθνικισμού, των εθνικισμών, και από τις δύο μεριές των συνόρων που είναι την ίδια στιγμή η νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».