Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες για την κυβέρνηση μετά τους βουλευτές που «άνοιξαν χαρτί» για την ψήφο εμπιστοσύνης

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες για την κυβέρνηση μετά τους βουλευτές που «άνοιξαν χαρτί» για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τα πρόσωπα – κλειδιά στα οποία ποντάρει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου για την πλειοψηφία των 151

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ανατροπή στις ισορροπίες στη Βουλή πυροδότησε το «διαζύγιο» στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μετά την αποχώρηση του κόμματος της συγκυβέρνησης ξεκινά τώρα μια σειράς κοινοβουλευτικών διαδικασιών - με πρώτη τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ήδη κάποιοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ άνοιξαν τα χαρτιά τους δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Η υπουργός Πολιτισμού, Έλενα Κουντουρά είναι πλέον εκτός ΚΟ των ΑΝΕΛ μετά τη διαγραφή της από τον Πάνο Καμμένο, αφότου δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Την ανεξαρτητοποίηση του ανακοίνωσε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, που παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την «απομάκρυνση» του Βασίλη Κόκκαλη από την «κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.

Ακόμη 3 βουλευτές στους οποίους «ποντάρει» το Μέγαρο Μαξίμου για την επίτευξη πλειοψηφίας στην ψήφο εμπιστοσύνης είναι οι: Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στην κοινοβουλευτική του δύναμη εκ των οποίων κανείς δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση για μη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Στη Βουλή οι επιστολές Καμμένου για τη διαγραφή Κουντουρά και Κόκκαλη

Ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής δύο επιστολές του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, με τις οποίες οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σημειώνεται ότι στην Ολομέλεια ανακοινώθηκε και επιστολή του Βασίλη Κόκκαλη, με ημερομηνία 12/01/2019, με την οποία δηλώνει την αποχώρησή του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.