Πολιτική αντιπαράθεση για την διαφθορά μετά την προφυλάκιση Παπαντωνίου

Πολιτική αντιπαράθεση για την διαφθορά μετά την προφυλάκιση Παπαντωνίου

Το Μαξίμου κατηγορεί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για δημιουργία εκτεταμένου δικτύου διαφθοράς, η Πειραιώς ζητά να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των εξοπλιστικών και η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι έχει κάνει «αυτοκάθαρση»

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για τη σύμβαση εκσυχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, μετά τις κατηγορίες των τελευταίων ημερών από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, περί απόπειρας κυβερνητικών παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη και με ανακοινώσεις τόσο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, όσο και κυβερνητικών πηγών τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξαπολύει βαριές κατηγορίες για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «αντί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους, τουλάχιστον μία συγγνώμη, για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν».

«Εκτός εάν επιμένουν στις θεωρίες περί σκευωρίας της κυβέρνησης» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συμπληρώνει, πως «ό,τι και να κάνουν όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους». Κυβερνητικές πηγές δε, σχολίαζαν σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε tweet στα αγγλικά, για να καταγγείλει, ότι η κυβέρνηση δήθεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τοποθέτηση στελέχους της που αφορούσε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών της Δικαιοσύνης».

Συμπλήρωσαν δε ότι «σήμερα με προφανή αμηχανία επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και μέσω διαρροών, θυμίζει ότι επί των ημερών της ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ξεχνώντας όμως ότι αυτό έγινε μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, που οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έκρυβαν στα συρτάρια τους». Οι ίδιες πηγές καταλήγοντας τονίζουν «αλήθεια, για τη ΝΔ, η προφυλάκιση Παπαντωνίου δεν αποτελεί προϊόν σκευωρίας, πολιτικής δίωξης και άθλιων παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη; Εάν είναι έτσι, είναι και αυτό μία πρόοδος για τη ΝΔ, έστω και αργά. Περιμένουμε αντίστοιχη πρόοδο από τον κ. Μητσοτάκη και για άλλες υποθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνά η Δικαιοσύνη».

ΝΔ: Επί ημερών μας ξεκίνησε ο δικαστικός έλεγχος του Παπαντωνίου

Η Πειραιώς από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι η δικαστική διαδικασία για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε επί ημερών της ΝΔ. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ «ο δικαστικός έλεγχος του κ. Γ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012, πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία».

ΚΙΝΑΛ: Η προσπάθεια εκμετάλλευσης εις βάρος μας θα πέσει στο κενό

Το Κίνημα Αλλαγής απαντώντας στις επιθέσεις της κυβέρνησης μετά την προφυλάκιση Παπαντωνίου, υποστηρίζει ότι «η προσπάθεια εκμετάλλευσης εις βάρος μας θα πέσει στο κενό» προσθέτοντας ότι «η παράταξή μας είναι η μόνη που προχώρησε σε πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση». Συνεχίζει δε αναφέροντας ότι «κανένας άλλος πολιτικός χώρος δεν ακολούθησε», ενώ για τον Γιάννο Παπαντωνίου επισημαίνει, ότι «από το 2007 και όσοι ελέγχονται, έχουν τεθεί -προ της έναρξης του ελέγχου- εκτός παράταξης. Γι' αυτό και δεν αγγίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη μας, που διαχρονικά προσέφεραν και την ψυχή τους για τη χώρα, αυτές οι επιθέσεις».

Επίσης, υποστηρίζει ότι παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διαφάνεια και επίτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας, ότι «κάθε Έλληνας κατανοεί, ότι η κυβερνητική επιλογή να γίνει η χώρα μία αρένα με γενικευμένη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, είναι επικίνδυνη για τον τόπο και τη Δημοκρατία». Καταλήγει δε αναφέροντας ότι «μπορεί να εξυπηρετεί τον fake δικομματισμό, αλλά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Το Ποτάμι: Δύο υπουργοί με μίζες δεν είναι σύμπτωση, αλλά γενικευμένη διαφθορά

Αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη αφήνει και Το Ποτάμι, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του. «Ο κ.Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ. Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004. Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες -ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος- τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σεβαστουπόλεως.

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκείες, μίζες, αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα». Σύμφωνα με το Ποτάμι «η προφυλάκιση ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας: Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων». Το Ποτάμι υποστηρίζει, ότι «τις ποινικές ευθύνες θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές όμως, πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι το τέλος στα υπουργεία τους».

ΚΚΕ: Η σαπίλα και ο χρηματισμός του πολιτικού συστήματος καλά κρατεί χρόνια τώρα

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, είπε ότι «είναι απόφαση της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε δε, ότι «νομίζουμε, ότι πρέπει κάθε υπόθεση που έρχεται στη δικαιοσύνη, να ερευνάται σε βάθος και να καταλήγει η δικαιοσύνη για τις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Βεβαίως, τα πολιτικά πρόσωπα έχουν κυρίως πολιτικές ευθύνες. Θα θέλαμε όμως να εκφράσουμε ταυτόχρονα και μια επιφύλαξη, διότι πάντα στέλνεται στα δικαστήρια ή στη φυλακή ένα μεμονωμένο άτομο, όπου επικεντρώνονται εκεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας και των μέσων ενημέρωσης, αλλά στην ουσία η διαφθορά, η σαπίλα, ο χρηματισμός του πολιτικού συστήματος καλά κρατεί χρόνια τώρα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη σημερινή κυβέρνηση».