Καμπανάκια για προσφυγικό, τράπεζες και ανεργία από τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Καμπανάκια για προσφυγικό, τράπεζες και ανεργία από τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις»

Για τα κρίσιμα θέματα για την ΕΕ που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τόσο την σταθερότητα στις χώρες επιμέρους όσο και στο σύνολο της ΕΕ, όπως ζητήματα οικονομικά αλλά και το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε και ερωτήσεις για το θέμα της παραίτησης Κοτζιά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Δείτε εδώ την απάντησή του.

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας και οικονομικά προβλήματα

«Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας μας στον τομέα της προστασία των συνόρων. Η επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου είναι καίρια» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «επαναφέραμε εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου κατά της ανεργίας. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα με έμφαση πως «ο Μάριο Ντράγκι είπε κάτι που κράτησα: ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει και αν πρέπει να διορθώσουμε την στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα και όχι όταν θα βρέχει».

Για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επεσήμανε πως «τόνισα τη σημασία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Τόνισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Για το Brexit

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Για την συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης» πρόσθεσε.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...