Τα μυθικά συμβόλαια των παικτών της Φενέρμπαχτσε που έφεραν την Euroleague

Τα μυθικά συμβόλαια των παικτών της Φενέρμπαχτσε που έφεραν την Euroleague

Ο προϋπολογισμός της τουρκικής ομάδας προκαλεί... ίλιγγο

Το ότι ο Ολυμπιακός είχε δύσκολο έργο απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στον τελικό της φετινής Euroleague το καταλάβαινε κανείς και από τα ονόματα των παικτών που βρήκε μπροστά του: Μπογκντάνοβιτς, Ούντο, Βέσελι, Ντατόμε, Άντιτς, Ντίξον, Σλούκας, Κάλινιτς οι σημαντικότεροι αυτών – και φυσικά, στον πάγκο ο μεγάλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς των εννέα, πλέον, τίτλων.

Φυσικά, για να χτίσει ένα τέτοιο ρόστερ η Φενέρμπαχτσε έχει δαπανήσει τεράστια ποσά, που μοιάζουν εξωπραγματικά για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα, και μπορεί όπως λένε συχνά οι προπονητές τα μπάτζετ να μην παίζουν μπάλα, όμως είναι γεγονός πως όταν η οικονομική επιφάνεια συνδυάζεται με συνετές αποφάσεις, η ομάδα που την έχει αποκτά τον πρώτο λόγο έναντι των λιγότερο εύπορων ομάδων.

Για να καταλάβει κανείς τι προϋπολογισμό διαθέτει η Φενέρμπαχτσε, αρκεί να δει το μισθό παίρνουν οι παίκτες της ετησίως. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος δημοσιογράφος Φερσού Γιαχγιαμπεγίογλου μέσω Twitter, και οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο:

Ούντο: 2,6 εκατομμύρια ευρώ
Βέσελι: 2,6 εκατομμύρια ευρώ
Ντατόμε: 1,7 εκατομμύρια ευρώ
Μπογκντάνοβιτς: 1,3 εκατομμύρια ευρώ
Άντιτς: 1,3 εκατομμύρια ευρώ
Ντίξον: 1,2 εκατομμύρια ευρώ
Σλούκας: 1 εκατομμύριο ευρώ
Νάναλι: 800.000 ευρώ
Μελίχ: 600.000 ευρώ
Κάλινιτς: 500.000 ευρώ
Μπένετ: 450.000 ευρώ
Μπαρίς: 300.000 ευρώ
Αχμέτ: 230.000 ευρώ

Το άθροισμα μας βγάζει ένα ποσό της τάξεως των 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τους μισθούς των παικτών, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες δαπάνες που έχει η λειτουργία μίας ομάδας μπάσκετ, το συνολικό μπάτζετ της τουρκικής ομάδας ανέρχεται περίπου στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειώσουμε ότι το συνολικό μπάτζετ του μπασκετικού Ολυμπιακού φέτος υπολογίζεται στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή μικρότερο από το ποσό που διαθέτει η τουρκική ομάδα μόνο για τους μισθούς των παικτών της!

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόσταση παίζει και η τεράστια διαφορά στη φορολογία, καθώς η πολύ υψηλή φορολόγηση των μισθών των παικτών στην Ελλάδα σημαίνει ότι οι ελληνικές ομάδες ουσιαστικά πρέπει να πληρώνουν... άλλον ένα μισθό για κάθε παίκτη στην εφορία, και άρα δεν έχουν μεγάλα περιθώρια για πολύ ακριβές μεταγραφές, ενώ αντίθετα στην Τουρκία ο συντελεστής φορολόγησης είναι πολύ χαμηλότερος, επιτρέποντας στη Φενέρμπαχτσε και σε άλλες τουρκικές ομάδες (όπως η Νταρουσάφακα, που επίσης φέτος είχε πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τον Ολυμπιακό) να κάνουν εντυπωσιακές κινήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις τελικά αποδίδουν καρπούς.