Την επόμενη εβδομάδα το νέο ραντεβού με την τρόικα

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η τρίτη και τελευταία συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν υπήρξε "καμία σύγκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών".

Ο κ. Βρούτσης αποχώρησε απο το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις για τα εργασιακά θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα καθώς παραμένουν ζητήματα ανοιχτά, ενώ δήλωσε "ότι υπάρχει απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές". Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τις επόμενες ημέρες "να βρεθεί κάποια ρεαλιστική λύση μακριά από ιδεοληψίες".  Η νέα συνάντηση του κ. Βρούτση με την τρόικα αναμένται λοιπόν να λάβει χώρα την επόεμνη εβδομάδα.

Οι διαφωνίες κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά επικεντρώνονται στη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων ανεξαρτήτου προϋπηρεσίας και στην κατάργηση των ωριμάνσεων στους κατώτατους μισθούς. Η τρόικα ζητά αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από επιδόματα και ωριμάνσεις.

Οι διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας εξελίχθησαν σε μία δύσκολη υπόθεση την Τετάρτη, καθώς οι πολύωρες διαπραγματεύσεις διεκόπησαν δύο φορές, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, είναι κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν οι κύριοι Ματίας Μορς και Μαζούχ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% και μείωση του ποσοστού αύξησης των τριετιών από 9% σε 5% θα είναι η βασική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης.

Ωστόσο για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο θα προτείνει ακόμη να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης έως τρεις μήνες.

Για τις τριετίες του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, το υπουργείο δέχεται να εξαιρεθεί το επίδομα γάμου αλλά δεν συζητά άλλες αλλαγές.  Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου το υπουργείο δεν δέχεται παρά 11ωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.