Σκληρό πόκερ τρόικας – Βρούτση για τα εργασιακά

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το κλιμάκιο της τρόικας για τα εργασιακά. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης με τις αιτιάσεις της τρόικας για τις τριετίες και τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις απολύσεων οδήγησαν σε προσωρινό αδιέξοδο τις συνομιλίες. Οι δύο πλευρές συναντώνται εκ νέου σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να "κλειδώσουν" τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αποτελούν το μεγάλο βραχνά του κυβερνητικού συνανσπισμού, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας θα έχει σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, καθώς η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα.

Η τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μείωση κατά 50% του ύψους των αποζημιώσεων και την αναδρομική ισχύ της ρύθμισης, ώστε να περιλαμβάνει και περιπτώσεις όπου η απόλυση έχει κοινοποιηθεί αλλά δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση ή μέρος της αποζημίωσης από τον εργοδότη. Ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ακόμη, την κατάργηση των τριετιών και την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού, ως βάση αναφοράς που θα μπορεί να προσαρμόζεται σε κλαδικό επίπεδο, μετά από διαπραγματεύσεις.

Θέτουν επίσης το θέμα της επιμήκυνσης του αριθμού ημερών εργασίας, σε 6 μέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών, για ορισμένους κλάδους της οικονομίας και περιορισμό των αδειών.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει το νέο καθεστώς των αποζημιώσεων να εφαρμοστεί μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους , πρόταση η οποία δεν είναι πολύ πιθανόν να γίνει δεκτή  από την τρόικα αφού οι μεγάλες αποζημιώσεις αποτελούν πρόβλημα των εργοδοτών σε πολλούς τομείς , όπως για παράδειγμα στις τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης . 

Ως γραμμές άμυνας το υπουργείο εργασίας θέτει την κατάργηση  των τριετιών που η τρόικα επιμένει να αφαιρεθούν από το βασικό μισθό αλλά και τη δυνατότητα καθορισμού ευέλικτου ωραρίου με ατομικές συμφωνίες . Η ελληνική πλευρά , θα προτείνει να προβλέπεται προσαύξηση σε ευρώ η οποία να μη συνδέεται με ποσοστιαία αύξηση όπως προβλεπόταν ως τώρα στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας η εναλλακτικά , η αύξηση με την αλλαγή κλιμακίων να συρρικνωθεί από το  9% στο 5% .

Βλέποντας τις κοινωνικές κατασκτήσεις αιώνων να εξανεμίζονται εν μία νυκτί, η ΓΣΕΕ ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρουλου Παπούλια, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής ο κ. Βρούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για “οριστική διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίζοντας σφοδρότατες τις συγκρούσεις με την τρόικα για τις ωριμάνσεις.

Η σύσκεψη, αργά το απόγευμα της Κυριακής, με τον Γιάννη Βρούτση διεκόπη μετά από 3 ώρες συνομιλιών όταν διαπιστώθηκε εμπλοκή λόγω μεγάλων διαφωνιών εκ μέρους της Τρόικας για τα εργασιακά και ειδικά στο κομμάτι των αποζημιώσεων και των τριετιών.

Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα,  χαρακτήρισε σφοδρές τις πιέσεις εκ μέρους της Τρόικας, ιδίως στα θέματα αποζημιώσεων και ωριμάνσεων, κάτι που κατά την άποψή του πρέπει να τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών!

Στη νέα συνάντηση των δύο πλευρών, το απόγευμα της Κυριακής, η τρόικα επέμεινε στο “κούρεμα”των αποζημιώσεων στο μισό, πιέζοντας μάλιστα στην αναδρομική ισχύ του μέτρου για τους απολυμένους των τελευταίων μηνών που δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους την αποζημίωση. Παράλληλα, ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις της τρόικας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, με μεταβατική περίοδο από το 2013 ως και το 2015, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται εφεξής στα 586 ευρώ και τυχόν επιπλέον αποδοχές των εργαζομένων να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του εκάστοτε υπαλλήλου με την εργοδοσία.

Παράλληλα, η τρόικα συνέχισε τις πιέσεις της για αύξηση των ωρών εργασίας, αλλά και των εργάσιμων ημερών σε έξι ανά εβδομάδα. Η εφαρμογή του εξαήμερου θα γίνεται στο πλαίσιο του 40ωρου την εβδομάδα, δηλαδή η τρόικα θέλει να σπάσει τα στεγανά ώστε το εξαήμερο να μην εφαρμόζεται μόνο στο 80% των επιχειρήσεων , κυρίως στο εμπόριο όπως συμβαίνει σήμερα αλλά και στο άλλο 20% της αγοράς εργασίας , στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.