Ρέι: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ρέι: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η καθηγήτρια του LBS χαρακτηρίζει λάθος τη «συνταγή» της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, με μια αναλογία χρέους 170% επί του ΑΕΠ, δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση του χρέους. Ήταν πρόβλημα φερεγγυότητας» τονίζει η καθηγήτρια του London Business School και ειδική επί νομισματικών θεμάτων, Χέλεν Ρέι, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στη συνέντευξή της που φιλοξενείται με τίτλο «Η ΕΕ παραμένει μια απίστευτη επιτυχία», η καθηγήτρια του London Business School αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ελληνική περίπτωση: «Δεν λέω ότι η "τρόικα" -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- έκανε τις σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, αλλά απλά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν αναπόφευκτη. Η Ελλάδα χρειαζόταν να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημά της, την είσπραξη των φόρων της, κ.λπ. Όμως, η προσπάθεια επικεντρώθηκε αλλού -στις συντάξεις, στους μισθούς- και είχαμε ύφεση, με μια μείωση του ΑΕΠ περίπου 25%».

Ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής, η Χέλεν Ρέι τονίζει επίσης την ανάγκη ρύθμισης στη διάρκεια όλων των οικονομικών κύκλων και όχι μόνο στις περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με την Χέλεν Ρέι, «οι οικονομικοί κύκλοι καθίστανται όλο και πιο σημαντικοί, μειώνοντας την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων. Για να περιοριστεί ο αντίκτυπός τους, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να ακολουθηθεί μια "αντικυκλική" πολιτική, που να καθιστά πιο αυστηρούς τους οικονομικούς κανόνες σε περιόδους ανάπτυξης, για να τους χαλαρώνει σε περίπτωση κρίσης». «Ακριβώς το αντίθετο