Υπό τις πιέσεις της τρόικας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά. Οι δανειστές επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μείωση κατά 50% του ύψους των αποζημιώσεων και την αναδρομική ισχύ της ρύθμισης, ώστε να περιλαμβάνει και περιπτώσεις όπου η απόλυση έχει κοινοποιηθεί αλλά δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση ή μέρος της αποζημίωσης από τον εργοδότη. Η τρόικα ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην κατάργηση των τριετιών και την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού, ως βάση αναφοράς που θα μπορεί να προσαρμόζεται σε κλαδικό επίπεδο, μετά από διαπραγματεύσεις.

Θέτουν επίσης το θέμα της επιμήκυνσης του αριθμού ημερών εργασίας, σε 6 μέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών, για ορισμένους κλάδους της οικονομίας και περιορισμό των αδειών.

Ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο κυβερνητικός συνασπισμός, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να αρνούνται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της τρόικας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν κατ' ουσία ασκήσει βέτο στο εργασιακό πακέτο, ενώ η συνεχιζόμενη διαφωνία με το κλιμάκιο της τρόικας προκαλεί προβληματισμό και φόβους για τριγμούς στο Μαξίμου.