Καυτή εβδομάδα με τον κυβερνητικό συνασπισμό στα όρια του

Ερωτηματικά δημιουργεί πλέον η στάση της τρόικα η οποία επιμένει μετά την ισοπέδωση μισθών και συντάξεων σε πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και σε άμεσες απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Το θρίλερ του Σαββατοκύριακου και η εμπλοκή της διαπραγμάτευσης με τον υπουργό εργασίας Γ. Βρούτση να δηλώνει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το αμετακίνητο και τις εμμονές της τρόικας ήταν ενδεικτικό του κλίματος που πλέον διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ο Α. Σαμαράς πιθανότατα θα μεταβεί την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής των ολοκλήρωση του πακέτου με ότι σημαίνει αυτό για την στάση των δανειστών στο θέμα της επιμήκυνσης στο οποίο ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως ερωτηματικά προκαλεί πλέον η στάση των δανειστών καθώς η τρόικα είναι φανερό ότι πολώνει τις διαπραγματεύσεις προφανώς με εντολή της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με άγνωστο μέχρι στιγμής στόχο, γεγονός που φέρνει πλέον στα όρια του και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ήδη η απόλυτη αποδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την στάση των βουλευτών του στην βουλή και την ψήφιση των μέτρων, ενώ βαίνει συνεχώς ογκούμενο το κλίμα αμφισβήτησης από κορυφαία στελέχη με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κριτική και την στάση του Κ. Σκανδαλίδη.

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι σε περίπτωση αποδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και η άρνηση των βουλευτών του να στηρίξουν τα μέτρα θα συμπαρασύρει και την ΔΗΜΑΡ η οποία είναι αυτή τη στιγμή ο σταθερός πόλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Στο μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν καυτή την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για εξελίξεις μη ελεγχόμενες “όσο η τρόικα επιμένει σε ακραία μέτρα και κωλυσιεργεί στο κλείσιμο του πακέτου των μέτρων”.