Ξαφνική εμπλοκή στη συνάντηση Βρούτση – τρόικας

Διεκόπησαν οι συζητήσεις της τρόικας και του υπουργού Εργασίας Νίκου Βρούτση καθώς υπάρχει σημαντική διαφωνία στο θέμα των τριετιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π. Τόμσεν ζήτησε να σταματήσουν οι συνομιλίες για να μιλήσει με την Κ. Λαγκάρντ στο τηλέφωνο για το θέμα. Η τρόικα θα επανέλθει στο τραπέζι το μεσημέρι στις 3.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, είναι κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν οι κύριοι Ματίας Μορς και Μαζούχ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% και μείωση του ποσοστού αύξησης των τριετιών από 9% σε 5% θα είναι η βασική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης.

Ωστόσο για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο θα προτείνει ακόμη να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης έως τρεις μήνες.

Για τις τριετίες του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, το υπουργείο δέχεται να εξαιρεθεί το επίδομα γάμου αλλά δεν συζητά άλλες αλλαγές.

Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου το υπουργείο δεν δέχεται παρά 11ωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.