Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης

Ενώπιον της ανακρίτριας, αρμόδιας για θέματα διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη, θα μεταχθεί εντός της ημέρας ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης, μετά το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του για υπόθεση υπεξαίρεσης.

Η κ. Κατσίβελη εξέδωσε το ένταλμα για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν ποσό 5,8 εκατ. ευρώ, που χορήγησε η τράπεζα FBBank προς εταιρείες συμφερόντων του κ.Ρέστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της FBBank ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο πορίσματα της Τράπεζας Ελλάδας, καθώς και ένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ερευνάται το ακριβές ύψος των επισφαλών δανειοδοτήσεων που φέρεται να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από το πρωί είχε στηθεί μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

Στο επίκεντρο ερευνών βρίσκεται, η First Business Bank (FBB) της οικογένειας Ρέστη, η οποία απορροφήθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου από την Εθνική Τράπεζα.

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το kathiemrini.gr αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με κινήσεις και μεθοδεύσεις που έγιναν από τη διοίκηση της τράπεζας FBB στο διάστημα πριν από την απορρόφηση του υγιούς τμήματός της από την Εθνική.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες, ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η τράπεζα εμφάνισε ως εξυπηρετούμενα, δάνεια που στην πραγματικότητα δεν ήταν ενήμερα, επαναδια-πραγματευόμενη τους όρους τους και μεταφέροντας χρονικά την καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής.

Το τελικό πόρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, ενώ για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται η αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, πηγή της "Κ" αποκάλυψε ότι με εντολή των υπευθύνων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ανέλαβαν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζομένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, ανετέθη στην εταιρεία ορκωτών λογιστών Grand Thornton η αποτίμηση - αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του τμήματος της FBB, που "πέρασε" στην Εθνική.

Ανακοίνωση, με την οποία καλεί τις δικαστικές αρχές να ερευνήσουν τα πάντα, γύρω από το δάνειο των 5.800.000 και το που κατέληξαν τα χρήματα, απαντώντας στις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας, Βίκτωρας Ρέστης, εξέδωσε ο όμιλός του. 

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης: 

Μετά τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του δανείου ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ της FBB και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Β. Ρέστης δηλώνει τα εξής:

Χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ., ευρώ και κυρίως που κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε η διοίκηση της FBB της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης είχε -το Σεπτέμβριο του 2012- κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας.

Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μία σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν ΟΛΟΙ τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί που κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν.