Προσωρινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα, καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται από την αρχή αρνητικοί απέναντι στις προτάσεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ ζητάει στη σημερινή διαπραγμάτευση να κουρευτούν με οποιονδήποτε τρόπο 40 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος, και αυτό να συμφωνηθεί απόψε. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ταμείο δέχονται να κάνουν πίσω σε σχέση με τον στόχο για χρέος στο 120% το 2020, αλλά μόνο αν οι Ευρωπαίοι δεχτούν άμεσα απομείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, το Ταμείο δεν ενδιαφέρεται για κούρεμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI), αλλά για να απομειωθεί το ελληνικό χρέος με άλλον τρόπο, είτε μέσω της μείωσης επιτοκίων, είτε μέσω της επιστροφής κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ, είτε μέσω της επαναγοράς ομολόγων (αν και εκτιμάται ότι μέσω του τελευταίου μέτρου θα ανέβουν και οι τιμές των χρεογράφων). Φαίνεται πάντως ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως το σενάριο επαναγοράς ομολόγων είναι πλέον προβληματικό, μετά τη δημοσιοποίησή του.

“Αν το θέλουν και οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουμε στο πρόγραμμα”, δηλώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ουδέποτε το Ταμείο έκανε λόγο για αποχώρηση από τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό αφήνεται να εννοηθεί ότι πρέπει και η άλλη πλευρά, δηλαδή η Ευρώπη, να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις και δείχνουν έτσι ότι είναι στο χέρι των Ευρωπαίων το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας.

Κατόπιν όλων αυτών, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι αναζητούνται ακόμα 10 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό. Διευκρινίζουμε όμως ότι η αναζήτηση αυτού του ποσού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν χώρες που πρέπει να αποδεχθούν και να πείσουν σχετικά και το κοινοβούλιο και τους ψηφοφόρους τους ότι η εκτός αγορών Ελλάδα θα δανείζεται χαμηλότερα απ' ό,τι αυτές.