Eurogroup: Τα σενάρια της μισής και της τελικής λύσης

H Σημειολογία (Σημειωτική, πιο επιστημονικά) παίζει ρόλο στην πολιτική επικοινωνία. Με βάση αυτό το αξίωμα, πιθανόν, το νέο κούρεμα του Γ. Στουρνάρα  μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, να δείχνει σε ένα βαθμό και τις δυσκολίες, που υπάρχουν στη σημερινή συνεδρίαση για τη λήψη οριστική απόφασης.

“Αν δεν υπάρχει τελική λύση σήμερα, είναι πιθανόν να υπάρξει μισή λύση”, έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Δηλαδή, η πολιτική απόφαση να εκταμιευθούν οι δόσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο και στους ευρωπαίους με το ΔΝΤ να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυρίζεται πως τα πράγματα προχωρούν, όχι βέβαια με τους ρυθμούς, που θα ήθελε, αλλά - σε κάθε περίπτωση - δεν θα κινδυνεύσει η οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι η πολιτική βούληση, που δηλώνουν ότι έχουν όλες οι πλευρές, να μετατραπεί σε πράξεις στη συνεδρίαση. Αν δεν ληφθεί καμία απόφαση, ακόμη και μια νέα σύνοδος του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα επιτείνει την αβεβαιότητα. Μαζί με το γεγονός ότι η Αθήνα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, είναι ένα χαρτί που παίζει η κυβέρνηση.

Παρά τα περί συμβιβαστικού σχεδίου, που είναι στο τραπέζι, οι κόκκινες γραμμές παραμένουν στα δύο βασικά στρατόπεδα και, ουσιαστικά, το κλειδί της λύσης παραμένει στα χέρια των δυο ισχυρών κυριών, Μέρκελ και Λαγκάρντ. Το θετικό στοιχείο, όπως λένε στην κυβέρνηση, είναι ότι υπάρχει βάση συμφωνίας στην Ευρωζώνη για διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ στη Σύνοδο. Στο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι άναψαν τα τηλέφωνα του Αντώνη Σαμαρά και στην Ευρώπη και υπερατλαντικά, κρατούν κλειστά στόματα για να μην υπάρξουν διαρροές, που πιθανόν θα δημιουργήσουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς είχε και δεύτερη επικοινωνία με τη Λαγκάρντ. αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει.

Εντός των επομένων ωρών δεν αποκλείεται και παρέμβαση των Αμερικανών, ώστε να τελειώσει η ελληνική υπόθεση. Αν, όμως, δεν γίνει, σημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμη εύφορο έδαφος. Η αμερικανική κυβέρνηση κινείται στο παρασκήνιο και ασκεί επιρροή να πέσουν οι τόνοι από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία, που δεν θα ικανοποιεί απόλυτα όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ. Πάντως, ανοικτή γραμμή είχε ο κ. Σαμαράς και με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις δυσκολίες, που υπάρχουν από τις διαφωνίες των δανειστών.