Ολοκληρώθηκε το έκτακτο τηλεφωνικό Eurogroup για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα και τελικά σε αυτό μετείχαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην τηλεδιάσκεψη που κράτησε λίγο περισσότερο από 3 ώρες ήταν και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προτάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ φέρεται να δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδος εάν αυτό μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120% και το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020.

Οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ φέρονται να αναθεωρούν το σχέδιο για επαναγορά ομολόγων αν και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τις διαδικασίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στο ότι η διαδικασία θα είχε σοβαρές τεχνικές παρενέργειες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πρόταση για επαναγορά ομολόγων προσέκρουσε στη σύνδεση των επιπλέον δανείων από τον EFSF με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) ως ενέχυρο, για να εγκρίνουν τα δάνεια αυτά οι χώρες της Ευρωζώνης.