Barclays: Ορόσημο για την Ελλάδα η προεδρική εκλογή

Οι εξελίξεις αποτιμώνται θετικά

Επισπεύδονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Barclays, η οποία αποτιμά θετικά, τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup για δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης, όσο και την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, η οποία σύμφωνα με την ίδια θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της χώρας για την επόμενη διετία.

Η Barclays σημειώνει πως παρά τις δυσκολίες για την κυβέρνηση, οι εξελίξεις αυτές, της δίνουν την ευκαιρία να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, ώστε να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, η Barclays εξηγεί πως η Ελλάδα χρειάζεται περί τα 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-16. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα να χρειαστεί ένα πρόγραμμα προληπτικής στήριξης για τουλάχιστον δύο χρόνια. "Μπορεί να μην πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως το σημερινό καθεστώς, αλλά θα μπορούσε να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως ένα σημάδι οικονομικής επιτυχίας και λήξη της περιόδου λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης", σημειώνεται στην ανάλυση.

Αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις, η τράπεζα αναφέρει πως εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές είναι πιθανό να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. "Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι έχει 'μαλακώσει' τη στάση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ειδικά σε σημαντικά ζητήματα", σημειώνει.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, η τράπεζα επισημαίνει ότι είναι έντονα αντίθετος με την παρέμβαση της τρόικας, αλλά εκτιμά ότι θα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί, αν τελικά κυβερνήσει, υπό τις προϋποθέσεις της τρόικας, ώστε να ξεκλειδώσει την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη.