Eurogroup: Πήραμε δίμηνη παράταση, δεσμευτήκαμε για νέα μέτρα

Τη συμφωνία του Eurogroup για τεχνική παράταση δύο μηνών του τρέχοντος προγράμματος ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως έχει γίνει πρόοδος από τις ελληνικές αρχές, σε ό,τι αφορά τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα επαρκής βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους, κι έτσι το Eurogroup δηλώνει πως “θα ήταν θετικά διακείμενο προς ένα αίτημα από την Ελλάδα για τεχνική παράταση δύο μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF".

"Εξετάσαμε τα θετικά και τα αρνητικά μια μικρής και μιας μεγάλης παράτασης. Πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση. Ένας μηνάς θεωρήθηκε λίγος, δύο μήνες θεωρήθηκαν ικανοποιητικό διάστημα", τόνισε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως έχει ζητηθεί από την τρόικα να παραδώσει την Τρίτη στην Ευρωομάδα μία αναφορά για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα, αλλά και από την ελληνική πλευρά να υποβάλει έως αύριο αίτημα για την χορήγηση της δίμηνης παράτασης , στο οποίο θα παρέχει και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όπως ανέφερε, η έκθεση της τρόικας θα δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η αξιολόγηση και σε ποια ζητήματα έχει υπάρξει πρόοδος, ενώ από την ελληνική πλευρά θα ζητηθεί να επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε εξάλλου πως το Eurogroup συμφωνεί με τη χορήγηση προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, και εφόσον η κυβέρνηση τακτοποιήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Επεσήμανε ακόμα πως πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει γίνει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές του Ντάισελμπλουμ ερμηνεύονται από την ελληνική πλευρά ως καλός οιωνός για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής πίστωσης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών έγινε δεκτό από το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών να προβαίνουν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας, με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

"Τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί", σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναγνώρισε τις "πολύ σημαντικές" μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, "κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό", και χαιρέτισε τη συμφωνία για τεχνική παράταση του προγράμματος, σημειώνοντας πως ήταν η "σοφότερη" επιλογή.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε εξάλλου τη δέσμευση της Κομισιόν για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επισκεφθούν την Τρίτη την Αθήνα, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

"Η Ευρωομάδα χαιρετίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν γίνει από τους Έλληνες πολίτες και τις αρχές. Τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για τη ολοκλήρωση της πέμπτης επανεξέτασης που διενεργούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Επομένως, η τρέχουσα επανεξέταση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο στελεχών και θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που υπολείπονται από τα τρέχοντα προγράμματα του EFSF. Επομένως, η Ευρωομάδα θα μπορούσε να τοποθετηθεί ευνοϊκά σε ένα ελληνικό αίτημα για τεχνική παράταση δύο μηνών των τρεχόντων προγραμμάτων του EFSF.

Η Ευρωομάδα ζήτησε από τα θεσμικά όργανα (ΕΕ, ΕΚΤ , ΔΝΤ) να προετοιμάσουν μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο Euroworking Group, να υποβάλει έκθεση προς τα κράτη μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της τρέχουσας σύμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμη, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να παρατείνουμε την περίοδο διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF που κατέχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση των προγραμμάτων του EFSF. Η Ευρωομάδα βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις πριν από το τέλος του έτους.

Η Ευρωομάδα προτρέπει τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, και ως εκ τούτου συνάδουν πλήρως με τους στόχους του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά διακείμενα στο να χορηγηθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον ESM, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα το ζητήσει και με την επιφύλαξη της οριστικοποίησης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, της συνεχιζόμενης συμμετοχή του ΔΝΤ, και της ολοκλήρωσης όλων των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών".