Zήτημα αξιοπιστίας ή πολιτικής ατολμίας η ελληνική δόση;

Αν υποθέσουμε ότι η επιβράβευση της προσπάθειας σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής είναι αυτό που δίνει – άτυπα τουλάχιστον – το πάτημα για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, τότε η Ελλάδα στη διάρκεια του χθεσινής συνδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), στις Βρυξέλλες, το πέτυχε. Όσοι περίμεναν να κλείσει η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης μάλλον απογοητεύτηκαν, καθώς το μόνο που εισπράξαμε στο τέλος της συνάντησης των τσάρων της Ευρώπης ήταν μόνο μερικές καλές κουβέντες.

Η ατολμία των υπουργών Οικονομικών”

Ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος μίλησε στο news.gr, εντοπίζει σημαντική δυστοκία “λόγω της ατολμίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης να αναλάβουν την ευθύνη για μία τόσο σοβαρή απόφαση”. Όπως υποστηρίζει το αν τελικά η χώρα μας θα πάρει τη δόση, εξαρτάται από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Επισημαίνει ότι η δόση για την Ελλάδα δεν είναι ακόμα σίγουρη και πως όταν έρθει η στιγμή να επικυρώσουν τη συμφωνία, τα κοινοβούλια των Ευρωπαίων εταίρων θα φανεί αν θα εκταμιευθεί ή όχι δίνοντας πολύτιμες ανάσες στην ελληνική οικονομία. “Υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνία των ΗΠΑ με τη Γερμανία για τον τρόπο και το χρόνο, στον οποίο θα γίνει η εκταμίευση. Οι Αμερικάνοι θέλουν να κόψουν λίγο τον αέρα των Γερμανών, καθώς θεωρούν ότι έχουν σηκώσει πολύ κεφάλι”, συνεχίζει με δεδομένο ότι οι Αμερικάνοι επιθυμούν την εκταμίευση, ενώ οι Γερμανοί την εμποδίζουν.

Σύμφωνα με τον κύριο Μάρδα, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι Γερμανοί παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και κρίνουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με αποτέλεμα να μην μπορούν να στηριχθούν και τα μέτρα, που έλαβε η Ελλάδα. “Η συνεχής διόγκωση του χρέους τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι αυτή που κάνει τους εταίρους μας επιφυλακτικούς”, καταλήγει.

Δεν υπάρχει μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης”

Για deja vu – μια διαδικασία που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται – μιλάει ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο, Διονύσης Χιόνης. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει οργανωμένος μηχανισμός αντιμετώπισης της κρίσης. “Αρχίζει να διαφαίνεται μια τάση, που λέει ότι το κόστος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει να υπερβαίνει τα όρια και κανείς δεν θέλει να το πληρώσει”. Όπως αναφέρει, πιθανή αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 52 δισ., σε συνδυαμό με τα διακρατικά δάνεια που αγγίζουν τα 60 δισ., καθώς και τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕFSF). “Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορεί να τα αγγίξει κανείς γιατί είναι εναρμονισμένα με το αγγλικό δίκαιο. Η Αμερική παίζει το ρόλο του καλού και θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα”. Επισημαίνει μάλιστα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουμε τη δόση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει τη στιγμή που το θέλουμε και κυρίως όχι με τους όρους που εμείς θέλουμε.

Πρέπει να χτίσουμε σιγά σιγά την αξιοπιστία μας”

“Πρέπει να βαδίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Να συνεχίσουμε την ενάρετη προσπάθεια”, τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φίλιππας. “Ο δρόμος είναι ένας”, λέει. “Αυτός των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών”. Εξηγεί ότι αν δεν στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτούς τους τομείς, δεν πρόκειται να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. “Πρέπει να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Η αξιοπιστία χτίζεται σιγά σιγά”, αναφέρει. Διευκρινίζει μάλιστα, ότι είναι λογικό να θέλουν πίσω  Ινδοί, Ρώσοι και Κινέζοι τα χρήματα που θα δανείσουν στην Ελλάδα. “Είμαι αισιόδοξος πάντως. Παρότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας με το χρέος να αντιστοιχεί στο 190% του ΑΕΠ, μπορούμε να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και να μειώσουμε τα ελλείμματα και άρα το έλλειμμα”, δηλώνει με βεβαιότητα ο κύριος Φίλιππας.

"Μέχρι τη Δευτέρα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας"

Την πεποίθησή του ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και να κλείσει το θέμα της δόσης, εξέφρασε από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Γιάννης Τσαμουργκέλης. "Τεχνοκρατικά, είναι πολύ δύσκολο το θέμα, ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση σε 10 ώρες". Παρόλ' αυτά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση τη Δευτέρα "με δεδομένη την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση όλων για την επίλυση του θέματος". "Η λύση αυτή δεν θα ικανοποιεί το μεγαλόπνοο σχεδιασμό του ΔΝΤ για την επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους, αλλά θα είναι μια μικρότερης πνοής λύση, που θα υπαγορευθεί από τους περιορισμούς, που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων", συνεχίζει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Τσαμουργκέλη αναμένεται να υπάρξει και κίνηση πολιτικής αλληλεγγύης, από τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, που θα προκύψουν από το μέγεθος του χρέους στο μέλλον.