Το σκληρό “μπλοκ” που τίναξε στον αέρα το Eurogroup

Ένα "μπλοκ" χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία τίναξαν στον αέρα το Eurogroup αφήνοντας την Ελλάδα να περιμένει ακόμη τις αποφάσεις για την λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το βαρύ κλίμα και την απογοήτευση περιέγραψε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά τη συνεδρίαση που έληξε άδοξα τονίζοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg βασικό σημείο τριβής ήταν το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που το προσχέδιο που παρουσίασε το Reuters, τοποθετούσε μερικά χρόνια αργότερα από σήμερα, αλλά το ανέφερε ρητά.

Σύμφωνα με το Bloomberg η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμμένει σθεναρά στην αντίθεσή της για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και ετοιμάζεται σε αυτή τη βάση για τις επόμενες εκλογές, ενώ Ολλανδία και Φινλανδία, δύο χώρες με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, εμφανίζονται θερμοί υποστηρικτές των πολιτικών πεποιθήσεων της γερμανίδας καγκελαρίου με τους πιστωτές ωστόσο να εξετάζουν μία ηπιότερη μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένης μίας μείωσης των επιτοκίων των δανείων προς την χώρα αλλά και την προσωρινή αναστολή πληρωμής τόκων.

Οι χώρες αυτές με επικεφαλής τη Γερμανία πρότειναν στο ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ να μην γίνει κούρεμα και να υπάρξει περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή τόκων για την Ελλάδα, ωστόσο τελικά δεν υπήρξε απόφαση.