Σαμαράς: “Θέλουμε όλη τη δόση”

Την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε όλη τη δόση» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εκταμίευση της δόσης, για την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας και της αγοράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και στην ανεργία που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της, ενώ ανέφερε ότι η ανάπτυξη για τη χώρα είναι “απαραίτητη”. Αναφέρθηκε επίσης στη ρευστότητα και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην αγορά, ενώ σημείωσε επίσης ότι κλειδώνει μέσα στις επόμενες ημέρες το πακέτο με την τρόικα.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρόταση Ρομπάι. Σχολίασε δε, ότι αν η «χρυσή τομή» μεταξύ της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσέγγισης είχε εφαρμοσθεί εξαρχής στην Ελλάδα, «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».

Στόχος της κυβέρνησης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στις Βρυξέλλες χωρίς να περιμένει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο, ωστόσο ελπίζει να υπάρξει μία θετική δήλωση για την πορεία της Ελλάδας. Στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι να υπάρξει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων μία παράγραφος που θα αναφέρει ότι η χώρα έχει κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ θα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για να πετύχει. Τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της δόσης. Η τελική απόφαση θα παρθεί στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε και η συνάντηση που θα έχουν στις 9:30 το πρωί (10:30 ώρα Ελλάδας) ο κ. Σαμαράς με την Γερμανίδα ομόλογό του, Άγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που θα έχουν σε μία εβδομάδα και είναι ενδεικτική της αλλαγής κλίματος στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η πρώτη κατά την επίσημη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα και η δεύτερη την Τετάρτη στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

Σύνοδος με φόντο την κόντρα Γαλλίας - Γερμανίας

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα με την κόντρα Γερμανίας – Γαλλίας για την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση να μαίνεται στο παρασκήνιο. Υπό αυτό το πρίσμα πραγματοποιήθηκε, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου, η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελας Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι προσκάλεσε σήμερα τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της να μεταβούν στο Όσλο για να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ. "Για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την ευκαιρία εορτασμού, ελπίζω ότι όλοι οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορέσουν να μετάσχουν στους εορτασμούς στο Όσλο το Δεκέμβριο", δηλώνει ο Ρομπέι στον λογαριασμό του στο Twitter, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση των 17 της Ευρωζώνης μετά τη Σύνοδο

Εν τω μεταξύ, μετά το τέλους του επίσημου δείπνου των 27 της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών των 17 κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αίτημα του Γάλλου προέδρου.