Ετοίμαζαν και δεύτερο ψαλίδι στις συντάξεις

Μπορεί ο θόρυβος να προκλήθηκε για τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και τη μείωσή τους κατά 35%, που δεν είχε ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, η συγκεκριμένη, όμως, διάταξη, η οποία και αποσύρθηκε, έκρυβε ακόμα μία δυσάρεστη έκπληξη : τη μείωση και άλλων συντάξεων !

Πρόκειται για τα μερίσματα, που εισπράττουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από το Μετοχικό τους Ταμείο, ένα είδος δηλαδή επικουρικής σύνταξης. Και για αυτή την κατηγορία αποδοχών, το υπουργείο Εργασίας είχε σχεδιάσει δραστική μείωση, το ύψος της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό.

Όπως δεν πρόλαβε να γίνει γνωστή και η ίδια η μείωση, καθώς – μπροστά στο φόβο νέων αντιδράσεων, παρόμοιων με αυτών της περικοπής κατά 35% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ – αποφασίστηκε να αποσυρθεί και αυτό το οριζόντιο μέτρο.

Πέραν, όμως, του παρασκηνίου και των όσων εκτυλίχθηκαν μέχρι να διαγραφεί από το κείμενο του νομοσχεδίου η επίμαχη διάταξη, το ζητούμενο είναι τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής... τόσο για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όσο και για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Και τα δύο ταμεία, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί οργανισμοί, έχουν σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης και αναμένεται να καταφύγουν και πάλι σε υψηλό δανεισμό για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ήδη – στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς – έχουν εκταμιεύσει πάνω από το 40% των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η εισφορά Κουτρουμάνη στους ελεύθερους επαγγελματίες παραμένει στα χαρτιά, είναι απορίας άξιον πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο ΟΑΕΕ, αλλά και τα υπόλοιπα ταμεία, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Εκτός και αν τελικά επαληθευθούν οι πληροφορίες, που αναφέρουν ότι οι περικοπές αυτές αποσύρθηκαν για να επανέλθουν στο πακέτο του Ιουνίου.