Κεδίκογλου: Εν αγνοία του Μαξίμου μπήκε η διάταξη για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφορικά με τη διάταξη που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και προέβλεπε μειώσεις έως και 35% σε συντάξεις του ΟΑΕΕ.

Ο κ. Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι δε γνώριζε τίποτα για τη συγκεκριμένη διάταξη και επεσήμανε πως “δεν πρέπει να έρχεται, καμία διάταξη να φτάνει στην τελική μορφή, δηλαδή προς εισαγωγή στη Βουλή, χωρίς την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου”. Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν τη διάταξη την έβαλε μόνος του ο κ. Βρούτσης, απάντησε ότι δε γνωρίζει πώς μπήκε αυτή η διάταξη. “Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ποτέ δεν συζητήθηκε, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια απαίτηση”, πρόσθεσε.

Σχετικά με τη ρύθμιση Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, η οποία αποσύρθηκε μετά την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για “φάμπρικα” προσωρινών διαταγών η οποία έπρεπε να σταματήσει, και επεσήμανε πως “είναι προφανές ότι όταν έχεις να κάνεις με αλλαγές σε έναν Κώδικα Δικονομίας, πρέπει να συμμετέχει στη διατύπωση, στη διαμόρφωση της διάταξης και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό, όπως έγινε αντιληπτό, δεν συνέβη”.

Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των δύο υπουργών, όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία, τη συμφωνία δηλαδή των τριών αρχηγών να δώσουν τέλος “σε ένα φαινόμενο που προκαλεί δυσλειτουργίες και αδικίες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από τη χθεσινή αρνητική εικόνα που εξέπεμψε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν άψογη και υπογραμμίζοντας πως το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ότι “τώρα δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση”.

Όσο για το γεγονός ότι με τον νέο φόρο ακινήτων πληρώνουν ακόμα και οι οικοδομές, ο κ. Κεδίκογλου σχολίασε ότι “δε νομίζω ότι αυτό είναι το κόστος που επιβαρύνει ιδιαίτερα την οικοδομή, ούτε είναι αυτό που προκαλεί την κρίση στον τομέα των κατασκευών”, και ξεκαθάρισε: “Το γιαπί δεν παραμένει γιαπί για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Λογικά πρέπει να ολοκληρώνεται σύντομα, αλλιώς είναι ένα βάρος δυσβάστακτο για όλους. Εκεί είναι άλλες περιπέτειες. Και θέλω να σας επισημάνω ότι παίρνουμε άλλες πρωτοβουλίες για να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Μεταξύ αυτών είναι πολύ σημαντική η διάταξη για παροχή μακροχρόνιας άδειας παραμονής σε οποιονδήποτε αλλοδαπό αγοράσει κατοικία στην Ελλάδα, αξίας πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Νομίζω ότι θα είναι στις 250.000 ευρώ”.