“Οι ευρωεκλογές να καταστούν πιο… ευρωπαϊκές”

Να καταστούν οι ευρωεκλογές του 2014 πιο... ευρωπαϊκές ζητά με ψήφισμά της η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, προτείνοντας μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, τα εθνικά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες, πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σχετικά με τον πολιτικό δεσμό που έχουν με μία συγκεκριμένη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον υποψήφιο που στηρίζουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και για το πρόγραμμά του/της. Συνιστάται μάλιστα στα κράτη-μέλη να προβλέψουν ώστε η ονομασία και ενδεχομένως το έμβλημα των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων να εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια, κάτι που προς το παρόν δεν εφαρμόζεται σε κανένα κράτος-μέλος.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ονόματα των υποψηφίων που διεκδικούν την εκλογή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιευθούν τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια και, εφόσον είναι δυνατό, να ενθαρρυνθούν την ίση εκπροσώπηση.

Ειδικότερα για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, η Επιτροπή ζητά από τα κόμματα να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους "αρκετά πιο πριν από τις εκλογές", προκειμένου να καταστεί δυνατό να οργανωθεί μια ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα, βασισμένη στην ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος και στο πρόγραμμα του υποψηφίου τους. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι υποψήφιοι για το αξίωμα θα πρέπει να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως το πολιτικό τους πρόγραμμα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακόμα, το ψήφισμα ενθαρρύνει τα εθνικά πολιτικά κόμματα να συμπεριλάβουν στις λίστες υποψηφίων τους Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν και ψηφίζουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ζητά από τα κράτη-μέλη να διοργανώσουν εκστρατεία με στόχο να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ψήφισμα μη-νομοθετικού περιεχομένου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο.