Κουκ: Η Apple πληρώνει και το τελευταίο δολάριο

Στο “μάτι του κυκλώνα” βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Apple, η οποία κατηγορείται για φοροδιαφυγή τεραστίων διαστάσεων μέσω ενός δικτύου από offshore φορείς, σύμφωνα με επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, επιχείρησε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς, ξεκαθαρίζοντας πως η εταιρεία-θρύλος πληρώνει όλους τους φόρους της, μέχρι τελευταίου δολαρίου. “Δεν εξαρτώμαστε από φορολογικά τρικ”, τόνισε. “Δεν κρύβουμε λεφτά σε κάποιο νησί της Καραϊβικής”.

Όπως δήλωσε στα μέλη της επιτροπής, το 70% των χρημάτων της εταιρείας διατηρούνται εκτός ΗΠΑ, ενώ το τρέχον φορολογικό σύστημα καθιστά πολύ ακριβό και άρα ασύμφορο τον επαναπατρισμό τους. Έπειτα από επίμονες ερωτήσεις, ο Κουκ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο επαναπατρισμού τους με την τρέχουσα νομοθεσία. Σημείωσε ακόμα ότι η Apple σέβεται και το πνεύμα, αλλά και το γράμμα του νόμου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κουκ, ένα ποσοστό φορολόγησης σημαντικά μικρότερο του 35% που ισχύει σήμερα, ακόμα και ένα μονοψήφιο ποσοστό, θα επέτρεπε σε πολλές εταιρείες να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις ΗΠΑ, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας.

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν είχε κατηγορήσει την Apple ότι παραβίασε το πνεύμα του νόμου, αν όχι και το γράμμα του νόμου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να αποφεύγουν εταιρείες σαν την Apple να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους. “Οι τρεις εταιρείες της Apple στην Ιρλανδία διακρατούν το 60% των οικονομικών της εταιρείας, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν υπόκεινται σε φορολογία πουθενά στον κόσμο”, υπογράμμισε.

Σχετικά Tags
Apple