Για φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων κατηγορείται η Apple

Για φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων κατηγορείται ο κολοσσός της Apple, μέσω ενός δικτύου από offshore φορείς, όπως ισχυρίζεται επιτροπή της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τη Guardian, στην υπόθεση παίρνουν μέρος τρεις θυγατρικές με φαινομενική έδρα την Ιρλανδία, οι οποίες δεν υπόκεινται σε καμία διαδικασία φορολόγησης. Η διευθέτηση αυτή μάλιστα, χαρακτηρίζεται από ένα Γερουσιαστή, ως η "επιτομή" της φοροαποφυγή, καθώς απέφερε στην Apple να εξοικονομήσει τεράστια ποσά από φόρους που δεν πληρώθηκαν για τα κέρδη του εξωτερικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία από τις τρεις θυγατρικές στην Ιρλανδία, η Apple Sales International (ASI), ανέφερε εισόδημα 74 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως, να έχει πληρώσει τους ανάλογους φόρους. Το 2011 μόνο, η εν λόγω offshore, είχε κέρδη προ φόρων 22 δισ. δολάρια, πληρώνοντας μόλις 10 εκατ. σε φόρους, ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 0,05%.

Από πλευράς της, η Apple αρνείται σφοδρά τις κατηγορίες. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, καλείται σε ανακριτική ακρόαση που θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη και από τα δύο κόμματα.