Le Monde: Αισιοδοξία, αλλά και τρεις κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Στο μέλλον της Ευρωζώνης αφιερώνει το σημερινό κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, εκφράζοντας αισιοδοξία, αλλά προειδοποιώντας και για τρεις ενδεχόμενους κινδύνους για τη σταθερότητά της.

Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ που φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός κουρέματος ελληνικού χρέους στο μέλλον, το άρθρο μιλά για “θετικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης” και σχολιάζει: “H γερμανίδα καγκελάριος έσπασε ένα ταμπού”.

Η εφημερίδα χαιρετίζει τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι “άφησαν πίσω τα σενάρια περί ευρωπαϊκού Αρμαγεδδώνα που θα ακολουθούσε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη” και υποστηρίζει ότι “η μόνη λύση που μπορεί να σώσει το ευρώ και κατ' επέκταση το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι η απορρόφηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του χρέους που δεν είναι πρόθυμες να απορροφήσουν οι αγορές”.

“Ωστόσο παραμένουν τρεις κίνδυνοι”, επισημαίνει το άρθρο, και εξηγεί: “Ο ένας προέρχεται από τις τράπεζες, που δεν χρηματοδοτούν την οικονομία. Ο δεύτερος προέρχεται από το ενδεχόμενο αποτυχίας των προγραμμάτων λιτότητας σε Ισπανία και Ιταλία, και ο τελευταίος από μία γενική πολιτική ανατροπή λόγω του φάσματος της φτώχειας και της δυστυχίας”.

Το άρθρο κλείνει ωστόσο αισιόδοξα, με την παρατήρηση ότι “μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να προχωρά με τον ρυθμό της, όμως τουλάχιστον προχωρά”.