“Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Μέρκελ για το Ελληνικό χρέος”

Για παρερμηνεία των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ κάνει λόγο ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχετικά με χθεσινή της τοποθέτηση που φαινόταν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

“Αν η Ελλάδα κάποια μέρα τα πηγαίνει και πάλι καλά με τα έσοδά της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση και να την επαναξιολογήσουμε. Αυτό όμως δεν θα συμβεί πριν από το 2014-15, αν όλα κυλήσουν με βάση το σχέδιο”, είχε δηλώσει η καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Bild, μία δήλωση που από πολλούς θεωρήθηκε ότι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα μελλοντικό κούρεμα ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η θέση της καγκελαρίου πάνω στο ζήτημα δεν έχει αλλάξει και ότι η δήλωσή της δεν προσέθετε τίποτα διαφορετικό από όσα είχε πει μετά το πρόσφατο Eurogroup. “Είναι πολύ ευφάνταστο να συμπεράνει κανείς κάτι παραπάνω”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το θέμα του κουρέματος δε συζητήθηκε καν στο Eurogroup, καθώς η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν και νομικό κώλυμα, πέρα από την πάγια διαφωνία τους.