Αισιοδοξία, αλλά και “σπόντες” για την Ελλάδα

Ανάμικτο είναι το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα στις τάξεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις κάποιων από αυτούς καθώς προσέρχονταν στη συνεδρίαση.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που από πολλούς ερμηνεύθηκαν ως προάγγελος μελλοντικού κουρέματος χρέους, δήλωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον διαβεβαίωσε ότι η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση και κανένα νέο στοιχείο στις εν λόγω δηλώσεις της καγκελαρίου.

Σε πολύ πιο αυστηρό τόνο μίλησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, που ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα δεν πρέπει να ελπίζει σε διαγραφή του χρέους της”, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, επανέλαβε την ιρλανδική θέση ότι αν υπάρχουν σημεία στη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν και την ιρλανδική οικονομία, θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, ενώ υπογράμμισε ότι “τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης έχουν πλέον τελειώσει”.

"Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων δε θα πετύχει", σχολίασε ακόμα ο Μάικλ Νούναν.