Το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους στο Eurogroup

Το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η πιστοληπτική ικανότητα των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF και ESM) και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα τις εργασίες του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες. 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ο οποίος βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος επαναγορά χρέους, αλλά και για τις εκτιμώμενα αποτελέσματα της δημοσίας πρότασης, η οποία αποσκοπεί στην σημαντική μείωση του ανεξόφλητου χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει το Eurogroup και για την υλοποίηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων του ελληνικού προγράμματος και για τις δρομολογούμενες ενέργειες έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως στις 26 Νοεμβρίου η Ευρωομάδα ενέκρινε σε πολιτικό επίπεδο την αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τοn EFSF υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εθνικών διαδικασιών. Θα είναι δε σε θέση να επιβεβαιώσει και τυπικά την απόφαση αυτή στις 13 Δεκεμβρίου. Το ύψος της επομένης δόσεως θα ανέλθει συνολικά σε 43,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο. Η εκταμίευσις του υπόλοιπου ποσού θα γίνει σε τρεις τμηματικές δόσεις έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.

Εξάλλου, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει μια καταρχήν ενημέρωση για το κυπριακό Μνημόνιο και θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Τέλος, στο επίκεντρο του συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί και η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's της πιστοληπτικής αξιολογήσεως του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στηρίξεως (ESM) σε Aa1 από Aaa και του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στηρίξεως (EFSF) σε Aa1 από Aaa, εξέλιξις που ενδεχομένως να επιδράσει στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας , της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τους εν λόγω μηχανισμούς.