Κυβέρνηση και θεσμοί δίνουν ραντεβού για μετά το Πάσχα στην Αθήνα

Κυβέρνηση και θεσμοί δίνουν ραντεβού για μετά το Πάσχα στην Αθήνα

Εποικοδομητικές οι πρώτες συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών

Εποικοδομητικές ήταν οι συζητήσεις που είχαν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος των θεσμών δήλωσε σχετικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Από την πλευρά του, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών ότι «ήταν μια επιτυχημένη αποστολή». Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως να επανέλθουν τα κλιμάκια μετά το Πάσχα, θα συζητούνται δι' αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης.

Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το χρέος και το είδος της εποπτείας μετά το μνημόνιο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε, πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο, ενώ μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων με τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ κ.ά.

Ερωτηθείς για το πότε το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει την υλοποίηση κατά ένα έτος νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως θα αναμένει τα στοιχεία του α' τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...