Πότε θα πιει ένα μπουκάλι ούζο ο Ντάισελμπλουμ στην «υγειά» της Ελλάδας

Πότε θα πιει ένα μπουκάλι ούζο ο Ντάισελμπλουμ στην «υγειά» της Ελλάδας

Ο Βαρουφάκης μόνο το Σόιμπλε σεβόταν, αποκάλυψε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup

Ένα μπουκάλι ούζο θα ανοίξει και θα πιει στην «υγειά» της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον ερχόμενο Αύγουστο. Ο πρόεδρος του Eurogroup, εγκαταλείποντας σήμερα οριστικά την προεδρία της Ευρωζώνης, μίλησε στις τελευταίες του ώρες για το θέμα που – πιθανότατα- τον απασχόλησε πιο πολύ στη διάρκεια της θητείας του: την Ελλάδα.

Μιλώντας στο London School of Economics, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο, πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε και για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών, νυν, Ευκλείδη Τσακαλώτο και, πρώην, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ντάισελμπλουμ: Αυτό είναι που είπα τότε στο Βαρουφάκη

«Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο (νυν υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε…είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Μιλώντας και στους Financial Times, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης ότι έγιναν λάθη στα ελληνικά προγράμματα. Ενώ δεν παρέλειψε να απολογηθεί για παλιότερη δήλωσή του, με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε, ότι «η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο».

Επιπλέον δήλωσε, ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του ’14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Για τη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε, ότι «μετά την κρίση του ’15, συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά, στην καρδιά της Ευρωζώνης».

Για την σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, ότι «ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup, εκτός από τον κ. Σόιμπλε» και υποστήριξε, πως «στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος» την τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άποψη την οποία, όπως είπε, ουδέποτε υποστήριξε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...