Νέος επικεφαλής του Eurogroup: Μόνο μετά τη λήξη του μνημονίου η ελάφρυνση χρέους

Νέος επικεφαλής του Eurogroup: Μόνο μετά τη λήξη του μνημονίου η ελάφρυνση χρέους

Μήνυμα του Μάριο Σεντένο προς την Αθήνα ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα ολόκληρο το τρέχον πρόγραμμα  διάσωσης, το τρίτο μνημόνιο, προτού η χώρα λάβει οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους της, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Eurogroup στο CNBC.

Ο Μάριο Σεντένο, ο νέος επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια «ενδιάμεσα βήματα» πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα όπως δέχονται πλέον οι δανειστές, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Η ΕΕ έχει υποσχεθεί μέτρα για να καταστήσει το χρέος της χώρας μας πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αλλά το θέμα έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών. Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να εξεταστεί άμεσα το συντομότερο δυνατό, οι ευρωπαίοι δανειστές πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Μιλώντας στο CNBC στις αρχές Δεκεμβρίου, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα για συμφωνία πριν τελειώσουν το πρόγραμμα διάσωσης. «Νομίζω ότι θα επιτύχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ σύντομα. Θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας - χωρίς εξωτερική στήριξη, νομίζω ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό, για να πετύχουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, ο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί. «Είμαστε σε καλή διάθεση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018. Ο Αύγουστος 2018 είναι ο στόχος. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα», κατέληξε ο Μάριο Σεντένο.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...