Μοσκοβισί: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία με την Αθήνα μέσα στο 2017

Μοσκοβισί: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία με την Αθήνα μέσα στο 2017

Συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), μεταξύ Αθήνας και θεσμών, πριν το τέλος του έτους, επανέλαβε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

O Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, εξελίχθηκε πολύ καλά και σημειώθηκε πρόοδος, προσθέτοντας παράλληλα ότι η δεύτερη αποστολή θα έχει πραγματοποιηθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει και νωρίτερα. Όλοι πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι και η Επιτροπή θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε τέλος ο Π. Μοσκοβισί σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Η τραπεζική ενοποίηση στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες με δύο μορφές αυτή τη φορά: η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και η δεύτερη στις 6.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).

Στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί ενημέρωσε το Eurogroup για τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις και εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η συζήτηση συνδέεται με τις κοινές αρχές για την προώθηση των επενδύσεων, στις οποίες το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με μία από αυτές τις αρχές, η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικά με την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.