Τεστ για κοινωνικό μέρισμα στα «πηγαδάκια» του σημερινού Eurogroup

Τεστ για κοινωνικό μέρισμα στα «πηγαδάκια» του σημερινού Eurogroup

Στο περιθώριο και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων

Στο σημερινό Eurogroup, το πρώτο χωρίς την συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ύστερα από οκτώ χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup που που η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο περιθώριο θα υπάρξουν συζητήσεις και επί του ελληνικού θέματος και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή της αναγκαίας επιτάχυνσης στην υλοποίηση προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και κατά προτίμηση έως το τέλος του έτους.

Πάντως στο περιθώριο του Eurogroup o Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να τεστάρει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός. Τόσο ο Ευκ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης έχουν προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δις ευρώ και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την κατανομή του μερίσματος περιλαμβάνεται η εξόφληση συνταξιούχων στους οποίους είχε γίνει την περίοδο 2012-2014 υψηλότερη παρακράτηση εισφορών υγείας (συνολικά 300 εκατ. ευρώ) ενώ μέρος του μερίσματος θα κατευθυνθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου. Στο σενάριο αυτό, κόντρες με τους δανειστές δεν φαίνονται αν και έως το τέλος του μήνα, η εικόνα δεν αποκλείεται σε επίπεδο μεγεθών να έχει διαφοροποιηθεί

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ιδέες για την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού και τρόπους για την απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένονται και πολιτικές ζυμώσεις για τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την αλλαγή σκυτάλης από τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες-μέλη. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις πως θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%, όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά, αλλά και υπέρβαση (έχει συμφωνηθεί στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα) του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος.

Αναλυτικά η ατζέντα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το μέλλον της νομισματικής ένωσης αλλά και τον διάδοχο του προέδρου τους, του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η προεδρία του Eurogroup είναι μια θέση κλειδί και άρα πολυπόθητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ένα μήνα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία υποψηφιότητα.

Η σημερινή συνάντηση έχει στόχο κυρίως την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της ευρωζώνης και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Θα ακούσουμε τους υπουργούς», όμως «δεν πρόκειται να αποφασίσουμε», τόνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τρία θα είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: η απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών μελών, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης.

Για την ευκαιρία πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα «διευρυμένο» Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή των 25 χωρών που έχουν υπογράψει από το 2012 «το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», της Τσεχίας, η οποία δεν το έχει υπογράψει ακόμη, και της Κροατίας, η οποία δεν ήταν μέλος της ΕΕ όταν υπεγράφη, οι οποίες έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν.

Μόνο η Βρετανία θα απουσιάζει.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που πλαισιώνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

«Μη ζητήσετε να λάβετε όλα τα έγγραφα για το θέμα: θα χρειαστούν εβδομάδες για να διαβάσετε», σχολίασε σαρκαστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Περάσαμε από το ένα άρθρο σε μια συμφωνία 400 σελίδων».

Κι αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση, διαφωνούν στον τρόπο.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, με το Βερολίνο να εξακολουθεί να διστάζει να μοιραστεί τον τραπεζικό κίνδυνο με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Το προφίλ του νέου προέδρου του Γιούρογκρουπ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των θεμάτων αυτών.

Ο τρέχων πρόεδρος Ντάισελμπλουμ αναμένεται να δώσει σήμερα διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα καταλήξει στην εκλογή του διαδόχου του, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση, όμως οι φήμες κάνουν λόγο για τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, τον Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ, τον Λουξεμβούργιο Πιερ Γκραμένια, τη Λετονή Ντάνα Ράιζνιετσε- Οζόλα και ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ.