Την ημέρα που ψηφίζεται η επιστροφή των αναδρομικών η ΕΕ χτυπά καμπανάκι για υπαναχώρηση

Την ημέρα που ψηφίζεται η επιστροφή των αναδρομικών η ΕΕ χτυπά καμπανάκι για υπαναχώρηση

Η διαδικασία μέχρι να φτάσουν τα αναδρομικά στα χέρια των ένστολων και των άλλων δικαιούχων ειδικών μισθολογίων – Το πρώτο μέτρο του «τέταρτου μνημονίου» χαρακτήρισε την τροπολογία ο πρωθυπουργός

Συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή 820 εκατομμύρια ευρώ σε καθαρό ποσό) θα δοθούν με την μορφή αναδρομικών στους στρατιωτικούς, τους γιατρούς, τους δικαστικούς και άλλους δικαιούχους ειδικών μισθολογίων με την τροπολογία που επικυρώνεται από τη Βουλή.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσουν 5 ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τις ακριβείς λεπτομέρειες για τον τρόπο και για το χρόνο που θα δοθούν τα αναδρομικά σε κάθε ομάδα.

Πάντως, τη «μερίδα του λέοντος» αναμένεται να λάβουν οι στρατιωτικοί καθώς θα πάρουν πάνω από 550 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019 και το 2020, στις οποίες αν και σημειώνεται ότι υπάρχει περιθώριο για πραγματική ανάπτυξη 2,3%, αυτό μπορεί να συμβεί αν η Αθήνα δεν υπαναχωρήσει και εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και δεν άρει τις περικοπές που έχουν συμφωνηθεί (κάτι που «δείχνει» και προς τις αποφάσεις για μη μειώσεις στις συντάξεις).

Τσίπρας: Τα αναδρομικά είναι το πρώτο μέτρο του 4ου μνημονίου

«Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι θα κόψουμε συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από το 3ο μνημόνιο, ότι θα φέρουμε 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, στην ομιλία του στη Βουλή επί της ψήφισης της τροπολογίας για τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς και τις άλλες ομάδες ειδικών μισθολογίων. Και πρόσθεσε «εμείς αποφασίσαμε να φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του 4ου μνημονίου και τα αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε.

«Το πρώτο... μέτρο είναι η επιστροφή των αναδρομικών, έρχονται και άλλα, όλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, και θα λέτε "ναι" σε όλα όπως λέγατε "ναι" σε όλα τα μέτρα του μνημονίου». «Με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μας, που εμείς καταφέραμε να κερδίσουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για εκείνους που στην Ευρώπη έλεγαν, ότι περνούν καλά οι συνταξιούχοι μας.

«Για να σηκώσεις την οικονομία ψηλά πρέπει να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε συμβολική τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς όπως είπε, είναι η πρώτη μιας σειράς θετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και γιατί η χώρα βγήκε και τυπικά από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου, όπως είπε. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως από τη μια «κουτσούρεψε» τους μισθούς, δεν τους αποκατέστησε και σήμερα κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

Καμμένος : Είμαστε η κυβέρνηση που στηρίζει πραγματικά τους ένστολους

H κυβέρνηση στηρίζει πραγματικά τους ένστολους, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την καταβολή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές πως το ποσό που δόθηκε το 2014 ως αναδρομικά, συνιστούσε την εξόφλησή τους και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δίνει κουτσουρεμένα τα αναδρομικά στους ένστολους, να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την αντιπαράθεση.

«Το ποιος εμπαίζει τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί σε λίγες ημέρες στην τσέπη τους. Εγώ θα περίμενα, αντί να κάνετε αντιπολίτευση, να πείτε ότι και εσείς συμφωνείτε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους τα χρήματα που έκλεψε από την τσέπη τους η κυβέρνηση το 2012», είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι σήμερα «το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας οι Ένοπλες Δυνάμεις» και πρέπει να μην βρίσκονται στο μέσον της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Δείχνετε απύθμενο θράσος σε αυτούς τους ανθρώπους που τους περιορίσατε το εισόδημα, αντισυνταγματικά, παράνομα και χωρίς καμία αντίσταση να λέτε ότι σήμερα θα πάρουν πολύ λιγότερα από αυτά που προβλέψατε εσείς και τα παίρνουν κουτσουρεμένα», είπε ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

Ειδικά, δε, για την επιστροφή του 50% των αναδρομικών από τη ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί στους θεσμούς ότι με εκείνο το ποσό θα εξοφλούνταν η επιστροφή των αναδρομικών. «Είναι η πρώτη απόφαση, με τη δυνατότητα που μας δίνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να πάρουν πίσω τα χρήματά τους τα θύματα της μεγάλης κρίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το 50% που δόθηκε από τη ΝΔ, δεν δόθηκε προκειμένου να δοθεί το άλλο 50% αργότερα», είπε ο Πάνος Καμμένος και κατήγγειλε ότι «από τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, προκύπτει ότι η ΝΔ είχε δηλώσει πως με αυτό το 50% εξοφλούσε η τότε κυβέρνηση τους ένστολους».

«Η αποκατάσταση που κάνουμε σήμερα γίνεται σε συνέχεια μέτρων που λήφθηκαν και το 2015 και το 2016 και το 2017, περιλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων για τα οποία υπήρξαν από την κυβέρνηση αυτή νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αδικιών», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη σημερινή εξέλιξη. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται καθημερινά σε συνθήκες πολέμου.