Άρχισαν οι παροχές με την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια

Άρχισαν οι παροχές με την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια

Αντίστροφη μέτρηση για οριστική λύση στο γόρδιο δεσμό των συντάξεων

H κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή που προβλέπει την εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών εντός του Δεκεμβρίου σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου – στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς Κρατικών Ορχηστρών, δικαστικού, φέρνει... προεκλογικές εξελίξεις.

Τα αναδρομικά που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ανέρχονται σε 1,4 δις. ευρώ, ποσό που διαμορφώνεται στα 820 εκατ. ευρώ μετά τις κρατήσεις. Αν και στην τροπολογία αναφέρεται ότι ο χρόνος και η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε χθες να δηλώσει ότι η εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετά τις διατάξεις για τα αναδρομικά των δημοσίων λειτουργών και συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, θα πάρει σειρά τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των συντάξεων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η περικοπή των συντάξεων. Εξάλλου δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταθέσει πλέον σενάρια, αλλά ένα τελικό σχέδιο. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την επίσπευση του χρόνου λήψης της οριστικής απόφασης, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού και βέβαια πριν από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός. Όπως φαίνεται όλα θα κριθούν στο έκτακτο Eurogroup που προγραμματίζεται για τις 19 Νοεμβρίου.

Είναι κατανοητό από όλους, ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και με δεδομένο ότι πολλά μέτωπα είναι ανοικτά, θα πρέπει κυβέρνηση και δανειστές – και κυρίως η Γερμανία που ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά της – να επιλύσουν το θέμα.

Πάντως οι συνταξιούχοι αυτή την περίοδο περνούν από ισχυρό νευρικό κλονισμό. Από την μία αυτή η ομολογουμένως φρενίτιδα με τις διεκδικήσεις αναδρομικών και από την άλλη οι υφιστάμενες συντάξεις … που τελικά δεν θα κοπούν, αλλά που ακόμη απόφαση δεν υπάρχει.