Αναδρομικά στους ένστολους: Κόντρα στη Βουλή και προαναγγελίες για 23 ακόμη ρυθμίσεις

Αναδρομικά στους ένστολους: Κόντρα στη Βουλή και προαναγγελίες για 23 ακόμη ρυθμίσεις

«Ναι» και από τη Νέα Δημοκρατία στην τροπολογία αλλά με κατηγορίες προς την κυβέρνηση

Με μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών παρόντων ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς και άλλες ομάδες που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

«Παίρνοντας υπόψη μας την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης και της δημοσιονομικής νομιμότητας, που το Σύνταγμα μας επιβάλλει, και, επειδή έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε την τροπολογία προτείνοντας την καταβολή των αναδρομικών», ανέφερε η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, εισηγούμενη την ψήφιση των διατάξεων της τροπολογίας στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, που ακολούθησε στο βήμα είπε ότι «η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή μέγγενη της λιτότητας αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεταμνημονιακή εποχή και την επιστροφή στην κανονικότητα». «Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση, ότι τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς θα καταβληθούν. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Από που προκύπτει λοιπόν η παροχολογία; Εκτός αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν προεκλογική περίοδο όλη την 4ετία. Η ψήφιση της τροπολογίας είναι κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης προς όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων διότι σε μια περίοδο κατά την οποία οι βαθμοί της οικονομικής ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας ήταν ελαττωμένοι, η διατήρηση του αξιόμαχου και η ενίσχυση του αποτρεπτικού τους ρόλου ήταν που εξασφάλισαν τη σταθερότητα και δεν επέτρεψαν σε οποιονδήποτε ξένο παράγοντα να διανοηθεί πως το status quo της περιοχής μπορεί να αλλάξει» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά, απηύθυνε έκκληση και στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις. Οι 23 νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου. Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.

«Είναι η μέρα που υλοποιούμε το πρώτο μέτρο από αυτά που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και όχι με εκείνους που προμηθεύουν το δημόσιο. Εμείς καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, και επειδή προσπαθήσαμε και επειδή δεν κλέβαμε. Και επειδή δεν κλέβαμε γι' αυτό υπήρξε ο δημοσιονομικός χώρος για να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση ανθρώπων που είχαν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις». Είπε, επίσης, ότι η τροπολογία για τα αναδρομικά είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης αφού δεν υπάρχει οριζόντια απόφαση του ΣτΕ που να αφορά και τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την περικοπή του 2012. «Κλείνουμε μια μεγάλη πληγή και, από εδώ και πέρα, τα θετικά μέτρα θα έρχονται με ρυθμούς πολυβόλου», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων αλλά εξαπολύει κατηγορίες στην κυβέρνηση

Η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για τα αναδρομικά των στρατιωτικών. Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η κυβέρνηση συμμορφώνεται, επιτέλους με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η αναγκαστική -όπως ανέφερε- συμμόρφωσή της, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια τώρα αρνήθηκε να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει το 2014 το 50% των αναδρομικών και αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες που είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και με λάθος τρόπο, γιατί ενώ η κάλυψη αυτού του ποσού θα έπρεπε να έχει προκύψει από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, προέρχεται από την υπερφορολόγηση -και αυτών των κλάδων-, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Για τους δύο αυτούς λόγους, είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει της επερχόμενης ήττας της στις εκλογές. Παρ' όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Eπίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί πως με το θέμα των αναδρομικών κοροϊδεύει τους στρατιωτικούς εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης 'Αμυνας της ΝΔ τονίζει πως τα αναδρομικά των στρατιωτικών έρχονται σήμερα στη Βουλή με τρία χρόνια καθυστέρηση, επισημαίνοντας μάλιστα πως είναι «κουτσουρεμένα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει το 50% και είχε εγγράψει τα υπόλοιπα στον προϋπολογισμό του 2015. «Κοροϊδεύετε τους στρατιωτικούς στα μούτρα τους» τόνισε ο κ. Κικίλιας