Τσίπρας: Τα αναδρομικά πρώτο μέτρο μετά την ανάκαμψη της οικονομίας – News.gr

Τσίπρας: Τα αναδρομικά πρώτο μέτρο μετά την ανάκαμψη της οικονομίας

Τσίπρας: Τα αναδρομικά πρώτο μέτρο μετά την ανάκαμψη της οικονομίας

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

«Η οικονομία ανακάμπτει και η επιστροφή των αναδρομικών είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που θα έλθουν το προσεχές διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς.

«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πετύχαμε βιώσιμη λύση για το χρέος, επαναφέρουμε τη σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε ότι «η χώρα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια». Ως εκ τούτου είπε «αίρουμε σταδιακά τις μεγάλες αδικίες που έλαβαν χώρα το καιρό των μνημονίων. Αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή είναι η βούλησή μας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη, ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αποκατάσταση της εργασιακής νομιμότητας και κανονικότητας. «Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο 18,9 %, αυτά είναι τα έργα που μιλάνε και έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη», είπε και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο και θα αλλάξει την Ελλάδα».

«Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι θα κόψουμε συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από το 3ο μνημόνιο, ότι θα φέρουμε 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε «εμείς αποφασίσαμε να φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του 4ου μνημονίου και τα αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε.

«Το πρώτο... μέτρο είναι η επιστροφή των αναδρομικών, έρχονται και άλλα, όλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, και θα λέτε "ναι" σε όλα όπως λέγατε "ναι" σε όλα τα μέτρα του μνημονίου». «Με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μας, που εμείς καταφέραμε να κερδίσουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για εκείνους που στην Ευρώπη έλεγαν, ότι περνούν καλά οι συνταξιούχοι μας.

«Για να σηκώσεις την οικονομία ψηλά πρέπει να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε συμβολική τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς όπως είπε, είναι η πρώτη μιας σειράς θετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και γιατί η χώρα βγήκε και τυπικά από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου, όπως είπε. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως από τη μια «κουτσούρεψε» τους μισθούς, δεν τους αποκατέστησε και σήμερα κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

«Η αμηχανία σας είναι κατανοητή, γιατί δεν αφορά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αφορά το συνολικότερο έλλειμμα αφηγήματος, αφορά το στρατηγικό σας έλλειμμα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το εύκολο είναι να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς σου αντιπάλους, το δύσκολο είναι το να έχεις αφήγημα για την επόμενη μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτοτεί τις δυνατότητες της χώρας να περάσει σε άλλη εποχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος πάντα στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ακόμη, ότι «δεν σας κατηγορούμε, ότι δεν θέλατε να συμμορφωθείτε με τις δικαστικές αποφάσεις, είναι κατανοητό ότι δεν υπήρξε δημοσιονομικός χώρος». « Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί κανονιστική υποχρέωση, αλλά είναι ηθική μας υποχρέωση, όταν υπάρχει η δυνατότητα να αποκαθιστούμε τις πληγές, που δημιουργήσατε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ακόμη στο βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, για όσα εκείνος ισχυρίστηκε με αφορμή τις αλλαγές στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «πολιτική παράδοξολογίας» από την πλευρά της αντιπολίτευσης και επιμένοντας στο πρόσωπο του κ. Βορίδη, του συνέστησε να «πάρει μια τηλεοπτική εκπομπή, όπου θα εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα καταργήσουν τα Χριστούγεννα» και καταλήγοντας σημείωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ότι «στερείστε στοιχειώδους σοβαρότητας, γίνεστε γραφικοί».

Δείτε βίντεο από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή:

Παρακαλούμε περιμένετε ...