Το κέρδος όσων νοικιάζουν το ακίνητό τους στην Αθήνα μέσω Airbnb

Το κέρδος όσων νοικιάζουν το ακίνητό τους στην Αθήνα μέσω Airbnb

«Υπάρχει μια πρωτοφανής άνοδο των ενοικίων ειδικά στα μικρά διαμερίσματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω αυτής»

Την ανιούσα έχουν πάρει τα ενοίκια λόγω της εισόδου της Airbnb στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας AirDNA, που αναλύει τα δεδομένα της πλατφόρμας Airbnb, τα έσοδα, που αποκομίζουν σήμερα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες είναι πολλαπλάσια εκείνων των συμβατικών, με τη διαφορά να είναι εμφανής ακόμη και σε όσους κατέχουν ακίνητα σε μη δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας

Η ετήσια άνοδος των ενοικιάσεων στην Αθήνα έφτασε στο 66% από το 2010 οπότε και τηρούνται σχετικά στοιχεία στην εν λόγω πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα είναι ενεργές περί 9.199  αγγελίες στην Αθήνα. Το μέσο ημερήσιο μίσθωμα στην πρώτη υπολογίζεται σε 51 ευρώ, με τα μηνιαία έσοδα (πλην φόρων ή εξόδων υπηρεσιών) να κυμαίνονται στα 900 ευρώ ενώ μέσα στον Ιούνιο έφτασαν και τα 1.003 ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους των ιδιοκτητών τον Ιούνιο η πληρότητα στην Αθήνα έφτασε το 80% με τον μέσο όρο σήμερα να κυμαίνεται στο 70%.

Τα στοιχεία της πάντως της AirDNA, δείχνουν ότι ακόμη και οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε μη δημοφιλείς περιοχές είναι ωφελημένοι: η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον Αύγουστο σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως Εμπορικό Τρίγωνο, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο, Κεραμικό, Ζάππειο και Γκάζι, διαμορφώθηκε σε 75 ευρώ, 60 ευρώ, 77 ευρώ, 64 ευρώ, 57 ευρώ, 71 ευρώ και 55 ευρώ αντίστοιχα, εκτοξεύοντας το μηνιαίο εισόδημα των ιδιοκτητών σε πάνω από 1.000.

Την ίδια στιγμή, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης μέσω AirBnb στα Πατήσια ήταν 32 ευρώ/ημέρα, ήτοι 344 ευρώ/μήνα, όταν οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται περί τα 3,8 ευρώ/τ.μ, ενώ τα μηνιαία έσοδα για ένα διαμέρισμα σε Κολωνό ή Σεπόλια υπολογίζονταν σε 600 ευρώ και 280 ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή και ο ΠΑΣΥΠΕ επισημαίνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους ενοικιαστές από την είσοδο της Airbnb στην Ελληνική αγορά.

Ο Άγγελος Σκιαδάς είπε πρόσφατα στο news.gr : «Υπάρχει μια πρωτοφανής άνοδο των ενοικίων ειδικά στα μικρά διαμερίσματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω του Airbnb.

Ακόμα και παλιοί ενοικιαστές έχουν πρόβλημα γιατί οι ιδιοκτήτες τους ζητούν αύξηση. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και περιοχές που έχει ενδιαφέρον το Airbnb.

Είναι πρόβλημα του τελευταίου έτους και φαντάζομαι δεν έχει ληφθεί υπόψιν από τους αρμόδιους.
Ένα ακόμα θέμα είναι οι τυπικές προϋποθέσεις. Υπάρχει μεγάλο θέμα με τα μισθωτήρια. Οι υπηρεσίες του κράτους δεν δέχονταν μισθωτήρια που είχαν λήξει. Αν σε κάποιον μισθωτή έχει λήξει το μισθωτήριό του δεν δικαιούται επίδομα.

Τί γινόταν; Πήγαινε στον ιδιοκτήτη να κάνει καινούργιο και εκείνος για να το κάνει ζητούσε αύξηση. Το αντιμετωπίσαμε πολύ γιατί παρότι αποδεδειγμένα με άλλους λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις οι άνθρωποι έμειναν μέσα στα σπίτια, εφόσον είχε λήξει το μισθωτήριο δεν τους δέχονταν οι υπηρεσίες»