Ο τετραπλός σκοπός της πρώτης μεταμνημονιακής επίσκεψης των θεσμών

Ο τετραπλός σκοπός της πρώτης μεταμνημονιακής επίσκεψης των θεσμών

«Παράθυρο» για το επίμαχο, προνομοθετημένο μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019

Μεταξύ 10 και 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι θεσμοί, στην πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψή τους, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στην οποία βρίσκεται πλέον η Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, αυτή η συνάντηση δεν θα έχει σκοπό τη «διαπραγμάτευση», όπως γινόταν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, αλλά τη «διαβούλευση» και τη «συζήτηση» για το σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο έτος.

Για το επίμαχο, προνομοθετημένο μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, οι θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές.

Όπως υποστηρίζει, θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016, με την ταυτόχρονη επισήμανση εκ μέρους του ότι η χώρα μας είναι εντός δημοσιονομικών στόχων.

Σε γενικές γραμμές, ο σκοπός της επίσκεψης των θεσμών είναι τετραπλός.

Πρώτον, οι θεσμοί θέλουν να δουν τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει κάποια τελική αποτίμηση, προέβλεψε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεύτερον, κατά την αποστολή τους στην Αθήνα, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νωρίς κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των συντάξεων.

Τρίτον, θα εξεταστεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.

Τέταρτον, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.

Τέλος, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η δεύτερη έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη στο τέλος Μαϊου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.